Stoicismul - un sistem de operare pentru viață - Toma Grozăvescu

Inițial voiam să denumesc acest articol „Stoicismul – filosofia antreprenorilor”, pentru că înțelepciunea practică pe care o promovează acest mod de gândire se potrivește perfect vieții de zi cu zi, plină de dificultăți și probleme, a unui antreprenor.

Dar, mi-am dat seama, principiile pe care le promovează această filosofie se aplică fiecăruia dintre noi.

Cine nu trece prin momente grele acasă sau la lucru?

Cine nu se gândește din când în când la faptul că într-o zi va muri?

Cine nu este dezamăgit de cineva din jurul său?

Cine nu își dorește să fie fericit?

De câte ori nu ne torturăm de unii singuri anticipând un eveniment neplăcut?

În astfel de situații intră în scenă stoicismul, care încearcă să ne dea un răspuns și, în primul rând, un mod de gândire și acțiune pentru astfel de situații.

Nu e filosofie așa cum te-ai aștepta

Cred că unul dintre lucrurile care ține foarte mulți oameni departe de studiul filosofiei în general, e legat de latura academică pe care o are aceasta, de faptul că multe texte filosofice sunt greu de înțeles.

Nu este însă și cazul stoicismului, care este o filosofie pentru viața de zi cu zi, cu un limbaj uman, simplu, „down to earth”.

Despre stoicism au scris oameni din toate păturile sociale, de la foști sclavi la senatori romani sau chiar unul dintre cei mai mari împărați ai Imperiului Roman, Marcus Aurelius. Secole mai târziu, jurnalul acestuia ajungea să ghideze și să ofere confort lui Nelson Mandela în timpul celor 27 de ani pe care i-a petrecut în închisoare, militând pentru egalitate rasială în Africa de Sud.

Spre deosebire de alte curente filosofie, care încerca să-și imagineze o lume ideală, stoicismul încearcă să se descurce cu lumea așa cum este ea și să ne ofere un ghid pentru cum să o navigăm.

Ce e stoicismul totuși

Atunci când auzim cuvântul „stoic” ne gândim la o persoană care rămâne calmă, chiar și sub presiune sau în condiții foarte grele. Deși aceasta este una din componentele de bază ale stoicismului, e vorba de mult mai mult decât atât.

Cei trei piloni ai stoicismului sunt:

  • Virtutea
  • Toleranța
  • Autocontrolul

Unul din principiile de bază ale stoicismului este faptul că nu avem întotdeauna control asupra a ceea ce ni se întâmplă, dar depinde de noi cum reacționăm la aceste lucruri, cum le abordăm. Suferința nu vine de la evenimentele din viața noastră, ci de la modul în care le judecăm.

Asta a rezonat mult cu psihologia modernă și practic este principiul fundamental al mișcării de self-help.

Stoicismul este, din punctul meu de vedere, varianta Occidentală, bazată pe rațiune și fără misticism, a Budismului. Ne ajută să ducem o viață împlinită lucrând în primul rând cu noi, și cu mintea noastră.

Stoicismul „promovează” și ne poate ajuta să ne dezvoltăm aceste patru virtuți cardinale:

  • Înțelepciune practică – abilitatea de a ne descurca în situații complexe într-o manieră logică, informată și calmă;
  • Cumpătarea – exersarea auto-controlului și a moderației în toate aspectele vieții;
  • Dreptatea – să-i tratezi pe ceilalți corect, chiar dacă ți-au greșit;
  • Curajul – nu doar în situații extraordinare, ci și în viața de zi cu zi.

Cum spunea Seneca, unul din cei mai cunoscuți scriitori stoici, „câteodată și să trăiești necesită curaj”.

Stoicismul m-a influențat foarte mult în ultimii doi-trei ani de când l-am descoperit, m-a ajutat să trec prin unele dintre cele mai grele momente din viață, m-a ajutat să duc un trai împlinit și să îmi iau în mâini propria fericire (unele din aceste lucruri văzându-se și în anumite articole).

M-a ajutat să văd viața și dintr-un alt punct de vedere și să realizez că mare parte din ceea ce am defini ca fiind „probleme” sunt, de fapt, doar creații ale minții noastre, că ne chinuim cu foarte multe lucruri rele care poate nici nu se vor întâmpla vreodată.

A avut și are un impact atât de pozitiv în viața mea, încât m-am decis să vorbesc mai mult despre asta, să-l promovez oriunde pot. Mai ales că este atât de ușor să te apuci să-l studiezi.

Este de ajuns să aloci cinci-zece minute pe zi pentru acest lucru.

Un punct de pornire foarte bun este „The Tao of Seneca – Practical Letters from a Stoic Master” (pe care eu tocmai am terminat-o de citit), o colecție de scrisori trimise de către Seneca, un senator roman și important promotor al stoicismului către Lucillus, procurator al Sililiei în acea vreme, ce se zbătea între dorința de a urca mai mult în rândurile administrației publice și găsirea fericirii.

Cred eu, aceste 5-10 minute îți pot schimba viața.

Partea cea mai bună: poți descărca aceste cărți gratuit. Tim Ferriss, un autor american care și el a fost adânc influențat de către stoicisim a sponsorizat reeditarea cărților și acestea sunt disponibile gratuit.

Le poți descărca aici.

Vei vedea, aceste texte sunt scrise în modul în care am discuta cu un prieten: simplu, clar, la obiect. Majoritatea scrisorilor, mai ales la început, sunt destul de scurte, poți citit câte una zilnic, dacă îți aloci acele cinci-zece minute.

Înainte de a pleca, aș vrea să te mai las cu câteva pasaje din această carte, sunt notițe și printscreen-uri aleatorii pe care le-am găsit salvate. Cărțile sunt pline de astfel de principii de gândire și lecții pline de învățăminte ce te așteaptă să le descoperi 😉

Sunt mai multe lucruri, Lucillus, capabile să ne îngrozească decât să ne vatăme; suferim mai mult în imaginație decât în realitate. […] Ce te sfătuiesc este să nu fii nefericit înainte ca o criză să vină; fiindcă este foarte posibil ca acel pericol care te-a speriat, care te-a amenințat, să nu vină niciodată; și cu siguranță nu a venit încă”.

Dacă trăiești conform naturii, nu vei fi sărac niciodată; dacă trăiești conform părerii altora, nu vei fi bogat niciodată”.

Tot pe aceeași temă:

El, cel care are cel mai puțin nevoie de bogății, este cel care se bucură de bogății cel mai mult”.

De ce, cu propriul tău acord, amâni viața reală pentru un viitor îndepărtat? De ce să aștepți pentru ca un lucru să se întâmple, să aștepți să încasezi o sumă de bani, sau să fii pe testamentul unei persoane bogate, când poți fi bogat aici și acum. Înțelepciunea oferă bogății în bani utili (en: ready money), și îi răsplătește pe cei în ochii cărora a făcut bogăția inutilă.”

Despre frica de eșec, și faptul că suntem speriați că ne-am putea pierde stilul de viață actual, ceea ce am adunat:

Pune deoparte un anumit număr de zile, timp în care te vei mulțumi cu banii cei mai puțini, cu haine aspre și învechite, spunându-ți în același timp: „Aceasta este condiția de care îmi era frică?

Stupiditatea noastră poate fi foarte clar dovedită prin faptul că susținem că „a cumpăra” se referă doar la obiecte pentru care plătim bani și privim drept cadouri gratuite lucrurile pentru care ne cheltuim propriul sine. Credem că ar trebui să refuzăm să cumpărăm anumite lucruri dacă în schimb ar trebui să ne dăm casele sau o proprietate frumoasă, în schimb suntem dornici să le obținem chiar dacă costul lor este anxietate, pericol, pierderea onoarei, libertatea personală și timpul; e atât de adevărat că fiecare om nu cunoaște lucru mai ieftin decât pe el însuși.

Dar cum poate un om învăța, în lupta cu propriile vicii, dacă timpul pe care îl acordă învățării este cel care rămâne în urma viciilor? Niciunul dintre noi nu merge adânc, dincolo de suprafață. Zgâriem doar puțin suprafața, și considerăm că puținul timp alocat învățării destul pentru un om ocupat”.

„Ce diferență face cât de curând pleci dintr-ul loc din care va trebui să pleci la un moment dat? Ar trebui să depunem eforturi nu pentru a trăi mai mult, ci pentru a trăi corect; căci pentru a trăi mult ai nevoie și de ajutorul Sorții, dar pentru a trăi corect ai nevoie doar se suflet. O viață este cu adevărat lungă dacă este o viață plină; dar împlinirea nu se poate obține până când sufletul și-a asumat controlul asupra sa însăși”.

Nu uita, poți să descarci cărțile gratuit de aici ^_^