#25pentru25 - Top 25 melodii preferate - Toma Grozăvescu

Acest articol face parte din seria #25pentru25 prin care răspund la 25 de provocări asumate anul trecut de ziua mea.

Vreau să fie clar de la început: pentru mine, muzica este mai mult decât ceva pasiv, ceva „nice to have”. Pentru Toma Grozăvescu muzica înseamnă mult.

Este, câteodată, motivul pentru care mă împrietenesc cu cineva, sau nu. Dacă îmi arăți o melodie care îmi place mult, îmi voi aminti de tine toată viața, de fiecare dată când o voi asculta.

Iau muzica foarte în serios, așa că: rog seriozitate!

De fapt, cred că 74,6% din timpul pe care îl petrec treaz ascult muzică. Am un playlist pentru orice: pentru momentele când vreau să fiu productiv, pentru când am treburi creative de făcut, pentru când sunt la sala, pentru când gătesc, pentru când ajung obosit de la lucru și pentru multe alte momente.

Așa că, provocarea aceasta a fost neașteptat de grea. Mă gândeam „25 de melodii, pff, no problem”. De fapt a fost o problemă, a fost foarte greu să mă rezum la doar 25. Mi-a luat o lună să scad de la 34 la 25(+1) melodii. (N-am reușit chiar 25, asta e).

Sunt foarte multe cântece pe care le ascult destul de des, dar care nu au reușit să intre pe listă. Când vine vorba de muzică sunt foarte deschis și mi-am dat seama că pot asculta aproape orice, dacă e contextul potrivit.

Ce aș vrea să mai menționez, înainte să ajungi la melodii, e faptul că această listă este foarte subiectivă. S-ar putea, dacă aș mai face-o o dată să fie destul de diferită. Dar în momentul în care am creat-o, aceste melodii le-am considerat ca fiind preferate.

De asemenea, mi-am dat seama că o mare parte din aceste melodii îmi plac nu neapărat pentru că sunt ele însele o operă de artă, ci pentru că înseamnă ceva pentru mine, îmi amintesc de ceva.

Acum, când mă uit la lista „finală”, sunt surprins de câteva lucruri:

1. Mi-am dat seama că sunt un romatic 🙂

2. Nu mă consideram un rocker, dar multe melodii din top și multe care au fost aproape sunt rock (clasic).

3. Nu prea e muzică comercială în listă. Mai ascult și d-asta din când în când, depinde de mood 😀

Melodiile cu excepția Top 2, nu sunt neapărat într-o ordine a preferințelor.

(Cu ocazia asta am creat și un playlist, îl poți asculta pe tot aici.)

Important: Îți recomand să treci ușor prin listă, la majoritatea melodiilor am lăsat și notițe.

Here we go:

25.1: Playlist Jazz

Sorry, am încercat, dar nu am reușit să mă încadrez în numărul 25. Așa că am adăugat încă o melodie. Pardon, un playlist de o oră. Iubesc jazz-ul, dar mi-am dat seama că nu am neapărat o melodie preferată, ascultând de obicei la radio și alte playlist-uri. Dar a trebui să includ și ceva de jazz.

25. Scorpions – Wind of change

24. Roxette – Listen to your heart

23. Daniel Santacruz – Como la tierra a la luvia (Kizomba)

De câțiva ani am auzit de kizomba, și toamna trecută chiar mi-am făcut curajul să încep să încerc să și dansez. Încă sunt pe lângă, dar muzica îmi place enorm și nu puteam să nu includ și o melodie din acest gen. Doar ascult-o <3

22. No le pegue a la negra (Salsa)

Deși am mers la dansuri latin-americane pentru kizomba, m-am îndrăgosit de salsa! Muzica este mult mai complexă, la fel și dansul, și eu fiind un mare fan a tot ce înseamnă „sangre caliente”, m-am lipit incurabil de salsa (sau salsa s-a lipit de mine, nu știu).

21. AC/DC – You shook me all night long

Oh, viața la facultate…

20. Bob Dylan – The times, they are a changin’

Aren’t they?

19. Vama Veche – Undeva în vamă

Sunt fan Vama, mai mare decât am crezut.

18. Morcheeba – Enjoy the ride

17. Liquido – Narcotic

Ta-na-na-na-na-na-na-na!

16. Oasis – Wonderwall

15. Vama Veche – Vara asta

Hmm, parcă ziceam ceva de Vama…

14. Jason Mraz – I’m yours

13. Kath Bloom – Come here

De melodia asta m-am îndrăgostit în urma  unui film.

12. Alannah Myles – Black Velvet

11. Bill Medley, Jennifer Warnes – Time of my life

Spuneam ceva de filme și melodii? <3

10. Disturbed – Inside the fire

Poate nu par genul meu, dar am ascultat mult Disturbed, mai ales în timpul liceului. I-am descoperit prin intermediul jocurilor pe PC dar multe melodii ale lor au mesaje puternice și, neașteptat, pozitive.

09. Mirela Petrean – Am plecat cândva de jos

Haha, surpriză, nu? Deși nu am fost nicodată mare fan al muzicii populare, am crescut înconjurat de ea. Tata avea sute de casete cu muzică populară. Era de ajuns să audă 2 note și recunoștea artist, melodie, tot. Nu m-am apropiat de muzica populară, cel puțin când eram mic, dar am început să o apreciez. Iar în melodia aceasta mă regăsesc ca mesaj destul de mult.

Am petrecut primii 7 ani din viață la țară și mai târziu, până în timpul liceului, petreceam toate verile la acolo. Așa că au rămas amintiri multe și frumoase.

08. Taylor Swift – Style

Îmi plac mai multe melodii de la Taylor, dar doar aceasta a intrat în top.

07. Stereophonics – Indian Summer

06. Lana del Rey – Never let me go

Sunt unii artiști care au 4 versuri în toată melodia. Și sunt artiști care spun o întreagă poveste într-o melodie. Lana e din categoria 2. Îmi plac multe melodii de la ea, dar parcă aceasta e un rezumat.

https://www.youtube.com/watch?v=tVVjg0ISPa8

05. Vama – Fata în boxeri și tricoul alb

Melodia mea preferată de la Vama. Cel puțin pentru diminețile de weekend 🙂

04. Subcarpați – Balada românului

Cred că momentan cei de la Subcarpați sunt trupa mea românească preferată.

Opaa, am ajuns la Top 3. Shit just got serious.

3. Goo Goo Dolls – Iris

Nici nu știu ce să spun despre această melodie, în afară de faptul că ar trebui să asculți și varianta live!

02. Bon Jovi – It’s my life

O perioadă bună de timp, până în primul an de facultate cred, aceasta a fost melodia mea preferată. Chiar și acum, de fiecare dată când o aud, îmi vine să sar. La urma urmei, it’s now or never, nu?

01. Eric Clapton – Wonderful tonight

Dacă nu te-ai săturat încă de melodia aceasta, înseamnă că nu suntem prieteni pe Facebook de mult timp. Pentru mine, this is THE ONE. De fiecare dată când o ascult, indiferent de starea în care sunt, pur și simplu mă simt mai bine. Adaugă și multe amintiri foarte frumoase…

Acesta e Toma, prin prisma melodiilor preferate. Sunt curios, ce părere ai? ^_^