Când te uiți înapoi, e ușor să îți dai seama de ce lucrurile s-au întâmplat așa cum s-au întâmplat.
E ușor să vezi cum o anumită decizie te-a adus unde ești astăzi, te-a adus la rezultatul final.
Însă, avem impresia că și dacă ne uităm înainte putem anticipa cum vor merge lucrurile.
De multe ori avem impresia că știm de la început cum se va termina totul.
Și, uneori, exact așa se întâmplă. Simțim că ceva nu va merge bine: o relație, o idee, o încercare.
Dar oare chiar așa e?
Ai avut tu, sau avem noi, cu toții, puteri speciale de previzionare?
Din punctul meu de vedere, de prea multe ori nu e așa.
Nu a venit asupra noastră o rază de inspirație care ne-a arătat cum vor merge lucrurile.
Ci, dimpotrivă, experiențele din trecut ne-au influențat percepția legat de cum se vor întâmpla lucrurile iar restul acțiunilor noastre au făcut ca exact acest lucru să se întâmple.
Practic, ce vreau să spun, e faptul că, de multe ori, simplul fapt că ne spunem că lucrurile se vor întâmpla într-un anumit fel ne fac să acționăm în mod inconștient pentru a îndeplini acea presimțire.
De exemplu.
Să spunem că ți-ai făcut un nou iubit/o nouă iubită.
Primele zile/săptămâni sunt grozave pentru că deh, hormoni și alte cele.
Apoi apare profeția „hmm, nu cred că e potrivit(ă) pentru că X”.
Dar totuși îți zici că hai să dai o șansă relației.
Doar că, ce să vezi: după câteva zile, exact cum te așteptai, cealaltă persoană face o acțiune care îți dovedește că aveai dreptate.
Apoi, peste două săptămâni încă una.
Peste 13 zile, încă una.
Apoi spui: gata, ne despărțim, știam mereu că așa va fi.
Înainte să vedem ce s-a întâmplat de fapt, hai să mai luăm un exemplu, un caz mai general..
Auzim mereu în jur că e corupție.
Poate când ai fost mic(ă), chiar tatăl tău ți-a zis că „așa merg lucrurile”. Că pentru a te descurca sau pentru a face politică, trebuie să te murdărești pe mâini.
Și începi să crezi, așa o fi.
Apoi mai crești și ajungi și tu într-o situație în care ți se cere „un ceva”. Sau ai ocazia să dai un cadou pentru un avantaj.
Iar în momentul când cântărești lucrurile, când te întrebi dacă să dai acel ceva sau nu, te gândești că „măi, dacă așa fac toți, dacă așa merg lucrurile, trebuie să o fac și eu”. La o adică, ăsta e sistemul, nu? O „atenție” când reînnoiești verificarea la mașină e ceva normal. Doar ca să fii sigur, nu de alta. Oricum, toată lumea dă „ceva” când ia o amendă pentru că a mers fără bilet.
Și uite, fain frumos, ai îndeplinit ce ți-a spus tatăl tău că se va întâmpla: ai făcut ca lucrurile să meargă așa, ai devenit unul dintre „toți”.
Adevărul este că experiențele din trecut nu sunt neapărat cel mai bun indicator pentru cum vor merge lucrurile. De fapt, viitorul depinde de atât de multe lucruri, încât este imposibil să-l anticipăm.
Însă, cel mai important factor care îl determină sunt chiar acțiunile noastre.
Practic, atunci când spunem că lucrurile sunt/se vor întâmpla într-un anumit mod, de fapt ne propunem, în mod inconștient, să le facem să se întâmple așa.
În momentul în care îți spui că ceva nu va merge, creierul tău caută activ motive pentru care se va întâmpla acest lucru.
E același lucru ca și atunci când îți iei o mașină nouă sau îți faci o freză nouă. Începi să observi toate persoanele care au acea marcă/culoare a mașinii, sau persoane care au aceeași freză.
Din cantitatea imensă de informații care ne bombardează zilnic, creierul nostru selectează, în mod inconștinent, informația pe care o consideră relevantă și importantă pentru noi.
De aceea, atunci când îți spui că lucrurile se vor întâmpla într-un anumit fel, începi să observi motivele pentru care chiar așa se întâmplă. Doar că uneori acestea sunt mult mai puține decât restul celor care ar dovedi că merg în altă direcție. Doar că pe acestea nu le observăm.
Iar asta te face să acționezi în acel fel (devii mai rece, oferi atenții). Și, hei ce surpriză, lucrurile ajung să se întâmple exact așa cum anticipai.
Este exact o profeție care se auto-îndeplinește. Sau, mai exact, pe care o ajutăm noi să se împlinească.
Așa că, data viitoare când îți spui că lucrurile vor merge într-un anumit mod, ai grijă să nu fii tu cel/cea care le face astfel (dacă rezultatul final nu e unul pozitiv, desigur).