Antreprenoriatul e despre flexibilitate, nu libertate - Toma Grozăvescu

Antreprenoriatul e despre flexibilitate, nu libertate

Cred că, cel puțin în primele etape ale unei afaceri, să fii antreprenor înseamnă mai degrabă să ai flexibilitate, nu libertate.

Ca mulți dintre cei care visau la a porni o afacere, și eu m-am gândit că va fi grozav să nu am „șefi” (nu că am avut prea mulți la viața mea), să pot face ce vreau, când vreau.

Însă, am realizat rapid că lucrurile nu prea stau așa.

Mi-am dat seama că neavând pe cineva „deasupra” nu înseamnă că nu îți va mai zice nimeni ce să faci, ci înseamnă că aproape toți cei din jurul tău îți sunt un fel de șefi.

Colegii îți sunt șefi. Poate aveai tu alte idei pentru ce urmează să faci azi, dar dacă ceva se întâmplă trebuie să faci tot ce poți pentru ca ei ca să-și poată face treaba. Asta e sau ar trebui să fie prioritatea 0. Ca manager sau antreprenor, rezultatele tale sunt rezultatele muncii colegilor.

Clienții îți sunt șefi. Au o problemă cu produsul/serviciul? Uită ce aveai pe lista de „To Do” asta arde, doar nu vrei să înceapă să vină mii de e-mailuri sau apeluri la suport.

Unii furnizori sau parteneri îți sunt șefi. Dacă vrei relații pe termen lung, trebuie să te asiguri că și aceștia sunt fericiți.

Apăi parcă definiția clasică de „șef” era aproape de „cineva care îți spune ce să faci”, nu?

Deci dacă vrei să pornești o afacere, sau ești la început și ești frustrat că nu poți face ce vrei, e ok, așa e normal. 

În timp această libertate va crește și la un moment dat chiar vei face doar ce vrei. Dar asta în momentul în care afacerea e mai matură și bine organizată.

În schimb, ai de la început flexibilitate.

Și nu mă refer (doar) la aceea de a lucra oricare 12 ore din zi vrei :))

Însă, dacă nu te simți în formă, poți lăsa ceva pe mai târziu sau a doua zi.

Dacă ceva nou te entuziasmează, nu trebui să obții OK-ul nimănui pentru a muta puțin lucrurile ca să ai timp să te joci cu acesta.

Uite, și eu scriu aceste rânduri la ora 10:16 într-o frumoasă dimineață de duminică.

Ieri mi-a venit ideea unui nou curs și pentru că sunt entuziasmat am vrut să vin astăzi la spațiul de cowork și să mai cuget la el în liniște.

Cred că va fi cel mai de impact curs/program pe care l-am făcut vreodată. Dar vom vedea.

Până atunci, înapoi la muncă.

Nu uita, dacă vrei să primești regulat sfaturi, povești și idei de genul, am un newsletter atașat blogului personal: https://sendfox.com/grozav-escu

Zi faină!

Toma