Bancnotele românești reimaginate - Cum ar arăta cu un personaj feminin marcant? - Toma Grozăvescu

Totul a început ca o joacă.

Eram la birou, discutam cu colega mea Adela și la un moment dat, amintindu-mi de o petiție pe care am văzut-o pe internet o întreb „Tu ce femeie ți-ar plăcea să vezi pe o bancnotă?”, nevenindu-mi alte nume în gând decât reginele Maria și Elisabeta.

Fără să stea pe gânduri, a răspuns rapid cu Regina Maria. Apoi, urmat de un „nuu, stai, stai, Ana Aslan. Ba nu, Ecaterina Teodoroiu”.

Puțin jenat, am întrebat-o cine e cea din urmă, pentru că nu auzisem de ea.

Poate nu ai știut, dar Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai importante eroine ale României.

Deși nu avea nici un fel de pregătire militară, a ajuns sublocotenent în Armata Română în timpul Primului Război Mondial, cu vreo 20 de ani înainte ca femeile din țara noastră să primească drept de vot.

Singurul ei atu îl reprezenta curajul, curaj care a ajuns să inspire și bărbații de pe front. Ecaterina a căzut la datorie.

Ei bine, eu nu am știut asta.

Nu înainte să caut pe internet numele ei.

Apoi m-am gândit: oare câte astfel de exemple mai sunt? Câte alte femei remarcabile din istoria noastră sunt invizibile astăzi, într-o perioadă în care avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple pozitive.

Astfel a început călătoria de descoperire a femeilor care și-au lăsat amprenta asupra României într-un mod pozitiv și care poate ar merita să apară pe o bancnotă.

Cu ajutorul prietenilor de pe Facebook am găsit rapid alte 19 nume de femei care ar merita să le fie recunoscut mult mai mult meritul pentru impactul pe care l-au avut asupra dezvoltării (sau chiar existenței) României și a imaginii țării noastre la nivel internațional.

Unele parcă pur și simplu au fost înghițite de istorie, altele au fost scoase metodic din imaginea publică de către Partidul Comunist.

Pentru a susține petiția publică de introducere a primei bancnote cu o femeie pe ea, și pentru a vedea cum ar arăta mai palpabil o astfel de bancnotă, ne-am gândit oare cum ar fi dacă pe bancnotele actuale, dacă în locul lui Eminescu sau Iorga ar fi un personaj feminin marcant din istoria noastră?

200RON-Ecaterina-Teodoroiu

(Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 200 de lei)

Uite așa a luat naștere proiectul „Bancnotele Românești Reimaginate” prin care am regândit bancnotele actuale și am încercat să vedem cum ar arăta cu o femeie pe ele.

Dar, cel mai important, am încercat să facem cunoscute modele pozitive din istoria țării noastre, modele care pot servi și astăzi drept inspirație.

După două luni de muncă, te invit să vezi toate bancnotele aici și să afli poveștile câtorva dintre femeile care ne-au pus pe harta lumii.