„Toma, tu nu te enervezi sau stresezi niciodată?” - Toma Grozăvescu

Nu știu dacă ai văzut, dar am scris recent un articol despre cum să scapi de stres. În plus, oricând văd pe cineva din jurul meu că se enervează sau stresează îi spun „Lasă, nu te enerva, nu are rost, o să treacă”.

Așa că des mă întreabă lumea „Hai bă, mă lași cu nu te enerva ăsta, tu chiar nu te enervezi sau stresezi?”.

Răspunsul este Da și Nu.

Să explic:

E clar că și eu trec prin momente stresante, sau situații când ceva mă enervează, de multe ori la culme.

Dar așa cum scriam și în articolul despre stres (dacă nu l-ai citit încă citește-l, merită) între ce ni se întâmplă și reacția noastră există un spațiu de manevră.

Și eu trec prin situații când începe să îmi fiarbă sângele în vene, părul de pe gât mi se ridică și îmi vine să arunc pe cineva de la etajul 5.

Dar în momentele în care simt că se întâmplă asta, și aici e cheia, îmi spun „Începi să te enervezi Toma, când a fost ultima dată când te-a ajutat asta? Niciodată? Apăi atunci termină” și inspir adânc sau încerc să mă distanțez puțin de situație, să las sângele „să se răcească”.

Da, chiar îmi spun lucruri de genul de fiecare dată când îmi simt tensiunea crescând :))

La început e de ajuns să fii conștient(ă) de faptul că te enervezi și de cât de puțin rațional gândești în astfel de situații. Deja asta te va ajuta.

Iar cu timpul vei deveni din ce în ce mai bun(ă) la a-ți controla reacția și emoțiile.

Legat de stres, trec și eu prin niște situații, tulai doamne!

Să spunem că viața de antreprenor îți oferă din plin situații stresante (nu la fel ca familia, dar pe acolo).

Povestesc asta pentru că acum 10 minute am trecut pentru a 1000 oară printr-o astfel de situație.

Povestea pe scurt: voiam să mut sediul firmei în apartamentul meu dar ba nu dădeam de vecini să-mi semneze, ba administratorul refuza să coopereze și mă tot trimitea să mai fac nu știu ce, ori îmi cerea lucruri extra.

Colac peste pupăză, eram deja în întârziere cu modificările actelor și riscam să avem probleme.

Asta fiind pe lângă task-urile normale, în acest caz planificarea strategiei de marketing pentru un client.

Dar nu puteam să mă concentrez la strategie, gândul îmi tot fugea la hârtiile incomplete care trebuiau duse la Registrul Comerțului.

Începeam să mă stresez.

Când am simțit asta îmi zic „WTF, ești Toma, du-te și fucking rezolvă treaba asta!”.

Așa că am început să bat la ușă la vecini pe la 9 și ceva seara, la 7 jumătate dimineața până am dat de ei și am adunat semnăturile.

Am avut o discuție mai „asertivă” să spun așa cu administratorul et voila, pe lângă faptul că suntem cei mai buni prieteni acum am și hârtiile completate și pot să finalizez partea birocratică.

Oricând simți că ești stresat, că situația te depășește, că pierzi controlul, nu uita: de departe cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rezolvi situația.

Nu o să vrei să faci asta, nu o să-ți placă, nu o să simți că poți, dar nu ai ce face: dacă vrei să nu mai fii stresat sau anxios, rezolvă cauza!

Cum spune un mare casic în viață „Just do it!”. Ăsta e, hands down, unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face… aproape oricând.

Dacă ai o mâncărime, scarpină-te, altfel nu vei putea face nimic, gândul îți va sta tot acolo.

Spor în toate,

Toma

 

Ți-a plăcut articolul? Probabil le va plăcea și prietenilor tăi, dar nu putem ști dacă nu îl distribui, nu? ?