Opinie nepopulară: Internshipurile NU trebuie musai să fie plătite - Toma Grozăvescu

În ultima perioadă am început să fiu mai activ pe LinkedIn și am început să văd tot mai des postări de genul „Dacă iei pe cineva în internship și nu-l plătești, înseamnă că abuzezi de acea persoană”.

Înțeleg de unde vine asta și sunt total de acord.

Însă trebuie să definim ce înseamnă „a plăti”.

Poți plăti pe cineva cu bani.

Sau îl poți plăti cu timpul tău.

Și, din punctul meu de vedere, dacă încă ești student, banii nu ar trebui să fie principalul tău obiectiv în acest moment al vieții. 

Cred că e mai important să înveți să pescuiești decât să-ți dea cineva un pește.

Dacă vrei cu adevărat să faci bani, ia-ți un job pe care îl poți face și fără multă experiență și unde se câștigă bine.

În plus, de multe ori, internshipurile plătite sunt de fapt joburi deghizate. Mai am cunoștințe care sunt studenți, au prins un internship plătit, dar după 2 săptămâni au devenit super demoralizați pentru că nu învață nimic. Fac doar muncă de secretariat, suport etc.

Mă gândesc în același timp la interni (neplătiți) pe care i-am avut la SMARTERS în trecut și care în săptămâna 3-4 făceau mesaje sau campanii care urmau să ajungă în fața a zeci de mii de oameni.

Aceiași interni care astăzi sunt colegii noștri și se pregătesc să conducă departamente întregi, sau care ulterior au ajuns în companii super faine din țară și din afară.

Să înveți și să fii plătit e ideal.

Dar dacă nu le poți avea pe ambele, uită-te în primul rând la ce poți învăța din acel loc.

Pentru că poate nu primești cei 200-300-500 de euro pe lună, sau cu cât or fi plătite internshipurile. 

Însă poți lucra alături și primi feedback de la persoane care sunt plătite cu sute de euro PE ORĂ pentru munca pe care o fac. Și tu beneficiezi de timpul lor „gratuit”.

Și eu când am pornit mi-am oferit timpul gratuit pentru că am știut că primesc mult mai mult în schimb. Dacă ar fi să o iau de la capăt iarăși, aș face-o din nou cu cel mai mare drag.