De ce probabil nu răspunzi cum trebuie problemelor - Toma Grozăvescu

Uite o surpriză mare: toată lumea are probleme. Fiecare dintre noi își dorește lucruri pe care nu le are încă.

Mare woooow, știu.

Însă când vorbim despre ce facem legat de probleme, oamenii încep să se despartă.

Ce faci în legătură cu problemele?

Le accepți? Le înduri? Te plângi de ele? Sau le pui la muncă, le folosești ca un combustibil?

Încă nu faci ceea ce îți place, sau ceea ce ți-ai dori? De ce nu încă?

Adică, sunt sigur că ai oameni în jur care fac lucruri care le plac, care duc o viață împlinită, care își urmează visul. Tu de ce nu poți? Noi, cu toții, de ce nu putem?

Pentru că nu ne investim energia acolo unde trebuie.

Marea distincție

Sunt, pe de o parte, cei care fac ceea ce le place sau trebuie să facă.  

Și, apoi, cei care deși „nu au timp” să muncească pentru a se apropia mai mult de lucrurile pe care și le doresc, găsesc totuși timp să se plângă pentru că nu pot face acele lucruri încă 🙂

Găsesc timp să caute online fără întrerupere, să găsească exemple care să îi inspire, alți oameni în aceeași situație ca ei. Ajung să petreacă timp cu persoane care, de asemenea, încă sunt la stadiul de dorință, încă și-ar dori să facă ceea ce le place sau să-și rezolve problemele.

Astfel, devin co-dependenți de alții pentru a se plânge și pentru a se simți ok pentru că totuși nu fac nimic în legătură cu problema lor. Își validează propriul comportament.

Dificultatea cu această situație e că se simte OK. Poți foarte bine să trăiești confortabil toată viața în această condiție.

Însă, problema e că deși se simt confortabili în această situație, deși e ok, deși se mulțumesc cu micile distracții care le iau atenția de la problemele mari din fața lor, nu se simt cu adevărat satisfăcuți.

Prea mulți cred că doar visul e de ajuns, că universul va munci în folosul lor. Postează pe Facebook citate și articole despre alții în aceeași situație ca ei, așteptând ca universul să-și facă treaba.

Dacă e vorba despre relații, distribuie un articol de la devorbacutine.eu, dama de trefla  sau blogu lu otrava (mai există?). Dacă e despre antreprenoriat, distribuie articole despre antreprenori care au pornit de jos și acum sun sus.

Își doresc, speră. „Într-o zi voi avea resursele de care am nevoie. Într-o zi o voi face.” Sau „într-o zi voi găsi o persoană care să mă merite cu adevărat”.

Iar cei care sunt în aceeași situație cu ei îi bat pe spate, le țin companie în această stare de stagnare, de „wishful thinking”.

Însă „marele secret” al celor care au ieșit din această stare și chiar au făcut ceea ce și-au dorit e faptul că au înțeles că energia pe care o consumăm pentru a ne plânge e aproape aceeași de care e nevoie pentru a ne îndeplini visul.

Sunt mici acțiuni pe care, dacă le faci zi de zi, te pot ajuta să obții lucrurile pe care ți le dorești. Sau poți să faci altceva. Alegerea e a ta.

Și mie îmi place să petrec timp pe rețele sociale. Să mă uit la 1-2 seriale. Să stau cu prietenii la un pahar de vorbă.

Și totuși, sunt aici și scriu aceste rânduri. Șase zile pe săptămână merg la lucru deși știu că o parte dintre lucrurile pe care urmează să le fac, uneori marea parte, nu îmi plac deloc. Dar știu că cineva trebuie să le facă. Și dacă le fac acum, și le fac bine, pe viitor nu va mai trebui să le fac. Sau, cel puțin, voi scăpa de o parte dintre ele.

Deși sunt unul dintre norocoșii care își câștigă existența făcând ceva ce le place, cu siguranță nu mă dau în vânt după tot ce am în fișa postului.

Dar, de-a lungul timpului, mi-am făcut timp atât pentru lucrurile care îmi plac și cât și pentru cele care nu îmi plac.

Încerc să le combin pe cele două, să le folosesc pe cele care îmi plac ca răsplată pentru cele care nu îmi plac.

Cum putem transfera din energia pe care o folosim pentru a „pierde timp” spre ceva mai constructiv?

Nu e nici un secret aici, nimic pentru care să merite să mergi la un seminar motivațional.

Trebuie pur și simplu să începi lucrurile care știi că trebuie făcute și să le amâni pe cele care te țin distrat.

În loc să distribui citate pe Facebook, în loc să comentezi cât de mult urăști un lucru sau altul, în loc să te pregătești pentru ziua când stelele se vor alinia și te vei simți pregătit, creează ceva, începe ceva. Oferă lumii ceva util, ceva care te ajută pe tine sau pe cei din jur.

Creând lucruri, nu consumând, te vei apropia de o viață fericită și împlinită.

Uită-te la modul în care reacționezi la acest articol. Ce gânduri îți trec prin minte? Ești de acord cu ce am scris, sau ești de acord dar mai există un „dar”, e mai grea, mai specială situația ta?

E de ajuns să faci asta de fiecare dată când simți furie, resentimente, tristețe sau altceva de genul. Transformă această energie și pune-o să muncească pentru tine. Vei fi surprins cum lucrurile se vor schimba în viața ta.