Știi cum, uneori, ești sigur că ai înțeles cum funcționează lucrurile, doar pentru ca mai apoi să vezi că, totuși, nu e chiar așa?
Exact asta am pățit pe 4 ianuarie 2015. Și cu ce lucru.
Era o zi cum sunt de obicei cele de început de an. Nu dădea semne că va fi cu nimic specială.
Pe de o parte, era plină de energia și entuziasmul pe care ni le poate da aparența unui nou început.
De cealaltă parte însă, în aer plutea amintirea obiectivelor stabilite în aceeași perioadă a anilor anteriori, dar de care am uitat destul de repede.
Ceva totuși era nou anul acesta. Aveam salvat un nou exercițiu de setare a obiectivelor.
Cu ceva timp înainte, găsisem un articol scris de un antreprenor american. În articol erau sfaturi legate de antreprenoriat, de construirea unei afaceri ce are un scop, nu e creată doar pentru a face bani.
Dar erau și sfaturi mai personale, legate de construirea unei vieți împlinite.
Sfaturile despre antreprenoriat le-am citit când am am descoperit articolul, cele legate de setarea obiectivelor le salvasem. Exercițiul dura cam 90 de minute și nu aveam timp când am dat de el prima dată.
Parcă niciodată nu avem când vine vorba de noi.
Ei bine, fiindcă nu aveam ceva mai bun de făcut, afară era frig, cursurile nu reîncepuseră, majoritatea prietenilor erau mahmuri sau plecați din oraș, am zis să încerc și exercițiul, dacă tot e liniște.
Spunea Einstein, sunt două momente importante în viața unui om: cel în care te naști și cel în care afli de ce. S-a întâmplat ca în această zi să-l trăiesc și pe cel de-al doilea.
La finalul acelui exercițiu de 90 de minute țineam în mână o foaie care rezuma, în 23 de cuvinte, esența vieții mele, rostul meu pe acest pământ. Țin minte și acum, o săptămână după aceea mă simțeam de parcă sunt drogat, de parcă plutesc. Așa am știu că l-am găsit cu adevărat.
Lucrul despre care mai înainte eram sigur că l-am înțeles, și care în acea zi s-a dovedit a fi greșit, e faptul că scopul în viață nu e ceva ce trebuie găsit, ci ni-l alegem.
În cei 23 de ani de până atunci, sau, mă rog, cei în care am fost conștient de propria existență, mereu încercam, la fel ca mulți dintre noi, să găsesc răspunsul la întrebarea „Eu de ce sunt aici?”.
Așteptam momentul în care scopul în viață, „de ce-ul” personal, mi se va arăta. Așteptam un moment de „aha!” care să mă ajute să înțeleg care este lucrul pe care nu pot să nu îl fac.
Dar, am realizat în acea zi că, așa cum e cazul cu multe alte lucruri importante: scopul în viață nu este ceva ce găsești, e ceva ce alegi.
Scopul în viață nu ne vine de undeva din exterior, ci se află și se conturează dinăuntrul nostru. Avem nevoie doar de contextul potrivit pentru a-l putea verbaliza.
Din acea zi, viața mea nu mai este la fel. Acum știu mai specific care sunt lucrurile care îmi aduc împlinire. Știu că dacă vreau să fiu fericit, trebuie să le urmăresc.
Nu e doar un clișeu ceea ce se spune despre oamenii care își cunosc menirea, care și-au găsit scopul în viață. De fiecare dată când fac progres pentru îndeplinirea acestuia, un sentiment de bucurie, de împlinire, îmi inundă corpul.
Nu cred că mă vei mai auzi vreodată folosind cuvinte atât de „mari” precum cele de mai sus, dar aș face orice pentru a arăta importanța descoperirii scopului în viață, sau orice întreprindere care măcar te poate apropia de acesta.
Cred că sunt prea mulți oameni care nu fac ceea ce le place, au locuri de muncă care nu îi inspiră, urmăresc obiecte pe care nu și le doresc cu adevărat. De cele mai multe ori, problema este că nu știm ce vrem.
Exercițiile de mai jos sunt cele două care m-au ajutat pe mine să-mi descopăr scopul. Nu pot garanta că la final vei reuși și tu să ții acea foaie cu doar câteva cuvinte, dar în cel mai rău caz sunt sigur că te va ajuta să te apropii de acesta, să te înțelegi mai bine și să descoperi lucruri care te pot face împlinit.
Dacă faci exercițiile dar nu reușești să-ți găsești scopul, înseamnă că nu ai explorat destul. Trebuie să te expui cât mai multor lucruri, să trăiești cât mai multe momente care te fac să te simți împlinit, să te simți viu. Doar uitându-ne înapoi putem conecta punctele.
Ambele exerciții trebuie făcute. Dacă ești o persoană care se cunoaște foarte bine, dacă mereu iei feedback de la ceilalți, probabil îți va fi mai ușor să treci prin primul. Fii sigur(ă) însă că îl tratezi cu atenție, s-ar putea să îți scape anumite lucruri printre rânduri.
Scopul primului exercițiu este în primul rând de a te ajuta să te cunoști mai bine, de a-ți oferi o imagine asupra ta din exterior. Și ce persoane sunt mai potrivite pentru acest lucru dacă nu cele cu care îți petreci cel mai mult timp?
Apoi intră în scenă cel de-al doilea exercițiu. Acesta te va ajuta să definești scopul specific, în doar câteva cuvinte și să găsești un punct comun între lucrurile care îți plac, cele la care ești bun și cele din care îți poți câștiga existența.
O altă parte bună, cel de-al doilea exercițiu te va ajuta și să generezi idei pentru cum poți să-ți câștigi traiul, dacă lucrul care te inspiră cel mai mult în viață nu este unul pe care îl poți urmări și profesional.
Scopul meu în viață este să aduc un impact pozitiv în viața oamenilor și să le arăt că „se poate”. Am scris acest articol și am creat/adaptat aceste exerciții tocmai pentru că mă ajută să progresez spre acest scop 🙂
Așa că, sper din suflet ca această zi să fie la fel de importantă pentru tine cum a fost cea de 4 ianuarie 2015 pentru mine.
Mult spor,
Toma
Exerciții pentru descoperirea scopului în viață.
Exercițiile de mai jos nu îți vor lua mai mult de două ore, două ore și jumătate. Cu toate acestea, pentru că în cazul primului depinzi de răspunsul altor persoane, probabil vei avea nevoie de două zile separate în care să-ți aloci timp pentru ele.
Dacă ți-a trecut cumva prin gând faptul că nu ai două ore, gândește-te cum te-ai simți pe patul de moarte să știi că ai avut ocazia să faci ceva care să te ajute să duci o viață mai împlinită, dar „n-ai avut timp” pentru că trebuia… să te uiți la un film sau să stai pe Facebook.
Îți recomand să faci exercițiile în această ordine. Cel puțin pentru mine cred că au funcționat pentru că le-am îmbinat.
Nici unul dintre cele două exerciții nu este inventat de mine. În mare parte le-am tradus în limba română și le-am adus mici îmbunătățiri și adaptări. Marele merit merge către autorii lor, menționați în slide-uri.
Pregătit? Să-i dăm drumul!
P.S. La finalul articolului găsești link-uri către întrebările specifice.
P.P.S. Dacă faci exercițiile și te ajută să-ți găsești scopul, ar însemna enorm pentru mine dacă îmi dai un semn și îmi spui asta! Găsești un mod să mă contactezi.
1. Exercițiul cu prietenii – Descoperă-ți „De ce-ul” personal.
2. Exercițiu pentru descoperirea scopului în viața
Aici ai link doar către întrebări, în format A4 pentru print.