Ce face un român dacă i s-a stricat chiuveta?
O repară!
Ce face un român dacă are simptome de boală?
Caută pe Google și se tratează singur!
Ce face un român atunci când statul ia o decizie?
O contestă!
Ești de acord cu mine?
Percepția generală pe care o resimt după ani de zile de stat în Social Media este că românii se pricep la absolut orice. Sunt creativi, îndemânatici și au o părere despre orice subiect.
Și uite așa mi-a venit ideea: Cum ar fi să aflu la ce CRED românii că se pricep alți români?
Acest studiu in house își propune să afle și care sunt motivele pentru care românii cred că se pricep la anumite domenii în ciuda faptului că nu au expertiză, experiență sau cunoștințe din aceste domenii.
Și asta am făcut. Am întrebat 424 de oameni următoarele întrebări:
- La ce crezi că se pricep românii?
- Ce te-a făcut să spui asta?
- + alte date demografice
Uite care sunt rezultatele:
Rezultate globale
Pe primul loc și extrem de detașat câștigă răspunsul: La tot / orice.
39,67% dintre respondenți consideră că românii au senzația că se pricep la orice, iar la baza acestui răspuns stau prejudecățile și experiența personală.
Proporția covârșitoare de răspunsuri (aproape 40%) indică totuși un grad mare de umor / autoironie, un fel de haz de necaz, o expresie atât de înrădăcinată în mentalul colectiv.
Pe locul 2 la răspunsuri stă politica cu 12,35%, ceea ce era de așteptat. Nu știu cum e în feed-ul tău de Facebook, dar la mine peste 70% din postări sunt despre politică, politici guvernamentale și decizii ale statului. Iar asta se întâmplă chiar de dinainte de pandemie.
Și nu-i de mirare în contextul în care România a avut un climat politic extrem de agitat în ultimii ani.
Pe locul 3, stă medicina cu 7,84%. Dacă făceam studiul ăsta înainte de pandemie probabil locul 3 l-ar fi ocupat fotbalul, dar ultimul an ne-a arătat că românii nu doar că se pricep la medicină în general, ci sunt și experți în virusologie și scheme de tratament.
Ce ne arată acest rezultat?
Că românii remarcă volumul mare de opinii pe care le consideră neavizate în domeniul sănătății. Păcat că unii le iau de bune, iar asta se vede în rata vaccinării, dar asta e o altă discuție în care nu intru acum.
Datul cu părerea ocupă locul 4 cu 5,94%, iar acest rezultat înglobează cumva toate celelalte răspunsuri.
Și sunt sigur că ai văzut și tu că nu există subiect la care românii nu au o părere indiferent de subiect.
Locul 5 este ocupat de fotbal cu 4,51%.
Nu vreau să par rău, dar aici mai am o întrebare: Se mai pricep românii la fotbal? Întreb nu dau cu parul!
Următoarele locuri sunt: bârfă, reparații, mâncare & băutură și ilegalități, iar aici observ nu doar ironia, ci și conotația pozitivă a răspunsurilor.
În cazul reparațiilor e limpede că românii sunt autodidacți și îndemânatici. Un video de Youtube și sunt deja experți în schimbat uși, zugrăvit și schimbat chiuvete.
Iar în cazul mâncării și băuturii, aici sunt 100% de acord. Avem mâncare bună pentru toate gusturile și buzunarele, iar vinul de casă băut la un grătar merge de 100 de ori mai bine decât orice Sauvignon Blanc.
Percepția pe regiuni
O primă observație este legată de faptul că Moldova și Oltenia au o pondere semnificativ mai mare pe indicatorul Medicină. Iar asta e cu atât mai interesant cu cât cele două se află la coada clasamentului în ceea ce privește vaccinarea.
O posibilă explicație poate fi aceea că datele relevă o tensiune/frustrare socială în aceste regiuni între cei care refuză vaccinarea și cei care o aprobă.
Am observat de asemenea, că indicatorul Reparații are o pondere mare în Moldova și Muntenia + Dobrogea, iar o explicație poate fi faptul că aceste două regiuni sunt cel mai influențate de mobilitatea forței de muncă pe zona de meseriași/construcții (plecarea muncitorilor în străinătate, specializarea lor și întoarcerea pe fondul pandemiei).
Un alt element care mi-a sărit în evidență este legat de frustrarea oltenilor vis-a-vis de de datul cu părerea despre fotbal (indicator cu o pondere aproape triplă). Iar asta e de înțeles având în vedere cât de microbiști sunt.
Percepția pe sexe
Ambele sexe consideră că românii cred că se pricep la tot / orice, dar ce e interesant este legat de indicatorul Politică. Pare că femeile sunt mai iritate decât bărbații în ceea ce privește opiniile pe care le consideră neavizate în acest domeniu, iar o explicație poate fi faptul că femeile sunt plictisite să vadă că bărbații fac cum fac și ajung să discute ore întregi despre politică.
Un alt aspect surprinzător este legat de indicatorii Bârfă și Datul cu părerea. Și spun surprinzător pentru că rezultatul contrazice o prejudecată despre femei, aceea că ele sunt cele care bârfesc cel mai des și cel mai mult.
Așa cum vezi în tabel, ponderea pe acest subiect este aproape egală între cele două sexe.
O diferență foarte mare însă între cele două sexe este la capitolul Medicină, 14,44% dintre femei considerând că românii cred că se pricep la asta, în timp ce doar 4,35% dintre bărbați sunt de acord. Iar o explicație poate fi faptul că femeile, în special în contextul pandemiei, au devenit mult mai interesate de medicină în încercarea de a-și proteja copiii și familia.
Percepția pe grupe de vârste
În categoria de vârstă observ un interes foarte ridicat al tinerilor pe indicatorul datul cu părerea. Iar asta poate fi explicat prin faptul că ei sunt cei mai afectați de conflictul între generații.
De câte ori nu ai văzut/auzit oameni care spun că generația asta e vai de capul ei?! Eu aud asta aproape săptămânal. Nu mai spun de presiunea pe care o resimt din cauza părinților care le spun mereu ce să facă, cum să își trăiască viața, când trebuie să să căsătorească și să facă un copil.
O altă concluzie interesantă este că adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani resimt cel mai puternic iritarea pe indicatorul Medicină, iar una dintre explicații poate fi faptul că această grupă de vârstă este cea mai afectată de îmbolnăvirile de COVID – 19, conform statisticilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Sursele percepției pe grupe de vârstă
Așa cum scriam și mai sus. La concluziile globale, acest grafic arată cel mai bine cercul vicios între prejudecăți – experiență personală – perpetuare prejudecăți, și, așa cum arată și tabelul, tinerii sunt cei mai influențați de prejudecăți. Asta nu mă surprinde având în vedere că sunt în prima etapă a vieții, sunt ușor influențați de familie, grup social, și, cel mai important, social media.
Pe de cealaltă parte, seniorii sunt puternic influențați de experiențele lor personale și, cel mai probabil, o mare parte din prejudecățile pe care le aveau le-au fost spelberate, dar altele au fost puternic înrădăcinate fiind transmise mai departe generațiilor următoare.
Ce lucruri importante am mai aflat
Nu puteam să închei articolul fără să îți arăt și ție ce răspunsuri am mai primit, răspunsuri care arată încă o dată că românii au un simț al umorlui super dezvoltat și că nu au nicio problemă să se autoironizeze când pică ocazia.
Uite câteva răspunsuri care m-au făcut să zâmbesc:
La ce (cred că) că se pricep românii:
Concluzia?
Românii cred despre ceilalți români că se pricep la tot, de la politică, la medicină, treburi casnice și bârfe. Suntem descurcăreți, avem o părere despre orice, nu dăm înapoi atunci când vine vorba despre alte îndeletniciri și ne enervează oamenii care își dau cu părerea deși și noi o facem (inclusiv cei 424 de respondenți:)
Dar pentru încheiere, te las mai bine cu un alt răspuns care e mult mai bun decât orice aș putea scrie eu acum.
Românii se pricep La tot, de la făcut țuică în cazanul lipit cu mămăligă, că doar ce naiba, mămăliga înlocuiește și banda izolantă, până la curentul electric unde cu o sârmă și un patent iluminezi un sat întreg.
Uneori și curentul te mai trage de mânecă, dar acolo deja intrăm în zona de medicină, unde dacă sughiți te pomenește tanti aia din autobuz că nu i-ai cedat locul și dacă te doare burta e de la chimicalele din fructe, nicidecum de la faptul că s-ar putea să fi luat un virus, pentru că dom-le, roșiile nu mai au același gust ca acum două secole.
Și dacă tot vorbim de medicină, cum altfel să prezici vremea dacă nu după ce spune articulația lu mamaie cu care o dat acu 12 primăveri în sfintele moaște și o primit puteri magice.
Și hei, venind vorba de spiritualitate, aici nu ne bate nimeni, știm exact ce se întâmplă cu cei dragi nouă după zbaterea la ochi, nu e pe lipsă de magneziu sau pe stres. Și să nu uităm de vise și de deochi, e neapărat să te scuipe o babă ca să nu te deoache? Sigur nu o venit de la noi covidul? Deja am făcut schimb, noua Dacie se produce în China, acum urmează Covid 2021 produs în România, în fabrica de la Pitești.
Ce să mai, românul îi bun în toate de la actorie, până la fapte, nu mai zic de poeziile lui Eminescu neuitate, vă las o seară pe cinste și multă sănătate. Ce am învățat de la români e că râsul e cel mai bun medicament.