Acest articol face parte din seria #25pentru25 prin care răspund la 25 de provocări asumate anul trecut de ziua mea.
Înainte de a începe să scriu articolul mă gândeam „cât de greu poate fi să faci o listă de cărți, nu?”. Ei bine, îți spun acum, groaznic de greu!
Mă gândeam că va fi dificil să ajung la 25 de titluri pentru că nu voi avea destule. Dar când am trecut prin lista de cărți citite salvată pe Goodreads, tot adăugam, și adăugam, și adăugam. M-am oprit la o parte din cele cărora le-am acordat minim 4 stele, deci m-au impresionat când le-am citit, dar tot aveam vreo 34. Ay caramba!
Apoi chinuiește-te și încearcă să tai: „Dar, asta mi-a plăcut așa de mult!”, „Ah ce amuzantă a fost asta!” „Pe tine nu te tai de pe listă în niciun caz!” și tot așa. Dar într-un final am reușit să ajung la doar 25-ish de cărți.
Inițial am avut multe cărți de business/marketing pe listă. Dar, ca și în viață, am renunțat la acestea mai „serioase” și le-am prioritizat pe cele care fac bine sufletului 🙂 Cărțile le-am ales în funcție de cât de utile mi-au fost sau cât de mult mi-au plăcut.
Lista nu este într-o ordine a preferințelor. Am încercat să le organizez cât de cât pe categorii: de la beletristică și autobiografii, apoi cumva spiritual/social, businesss și dezvoltare personală.
Disclaimer: Am încercat să ofer și puțin context pentru fiecare carte, ce mi-a plăcut, de ce aș recomanda-o. Dar cred că de fapt mai mult am stricat imaginea cărților. Crede-mă, deși nu am reușit să o transmit prin cuvinte, aceste cărți sunt cel puțin grozave!
Iată-l pe Toma prin prisma cărților care îi plac 🙂
1. Gabriel Garcia Marquez – Un veac de singurătate
Garcia Marquez este autorul meu preferat. Cred că aceasta a fost și prima carte pe care am citit-o de la el. Deși e destul de mare, aproximativ 480 de pagini, am citit-o fără să respir. Te prinde chiar de la început. Cartea începe în mijlocul acțiunii, apoi afli cum s-a ajuns acolo și ești uimit cum se tot leagă lucrurile.
De asemenea, îmi amintesc, când am ajuns la final, ultimele pagini le citeam din ce în ce mai rapid, încercând parcă să țin pasul cu ritmul acțiunii din carte, care devenea tot mai alert. Și-a meritat cu vârf și îndesat Nobelul pentru Literatură Garcia Marquez.
2. Gabriel Garcia Marquez – A trăi pentru a-ți povesti viața
Are multe cărți frumoase Garcia Marquez, fiecare cu lecții și experiențe care te fac să caști larg ochii. Dar când am ajuns să-i citesc autobiografia mi-am dat seama că de fapt mai toate se bazau pe momente reale din viața sa, fie că e vorba de experiențe suprarealiste povestite de bunica sa, ori de relații pe care le-a avut cu prostituate. Dacă am trăi cu toții pentru a ne povesti viața, am avea experiențe mult mai interesante, garantez 🙂 Cine ar vrea o carte plictisitoare despre propria viață?
3. Douglas Adams – Ghidul Autostopistului Galactic
Recomandată de un prieten, aceasta este acum una din cărțile pe care le recomand cel mai des. Nici nu știu cum să o descriu, pentru că efectiv îți stă mintea în loc când o citești, în sens bun. Tot ce îți pot promite este că vei râde copios.
Cartea prezintă o variantă alternativă a Pământului, una în care, la suprafață, lucrurile arată la fel, dar, de exemplu, oamenii nu sunt de fapt cea mai inteligentă formă de viață de pe planetă. În plus, cartea răspunde la câteva dintre cele mai importante întrebări pe care le are umanitatea într-un mod extrem de haios și totuși plauzibil, care mai mult te va enerva pentru că îți va ridica și mai multe întrebări.
Dar hey, cine nu ar vrea să meargă cu „ia-mă nene” prin galaxie?
Apropo, răspunsul este 42. Care este întrebarea?
4. Andy Weir – Marțianul
Am citit această carte înainte de a fi sexy și a se transforma într-un film 😉 Am auzit de ea în podcastul lui Tim Ferriss (pe care îl regăsești mai jos) și a devenit rapid una din cărțile mele preferate. Dacă vrei să râzi și să înveți câteva lecții despre optimism, această carte e pentru tine.
5. Richard Feynman – Vă ţineţi de glume, domnule Feynman (autobiografie, sort of)
Din această carte am internalizat faptul că nu trebuie să te iei prea în serios și că dacă nu te distrezi, viața nu are rost. Richard Feynman este un câștigător al premiului nobel pentru fizică iar această carte nu e deloc cum te-ai aștepta.
Feynman a fost în viața lui, și deci în această carte, exemplul perfect pentru ce înseamnă curiozitatea umană. În timp ce lucra la crearea primei bombe nucleare acesta încerca în timpul liber să deschidă seifurile colegilor lui (așa, de distracție), a învățat fel de fel de instrumente muzicale și în general a fost însetat de cunoaștere și de a încerca lucruri noi.
6. Francis Scott Fitzgerald – Blandetea noptii (Tender is the night)
Este o competiție incredibilă între cărțile de beletristică și la fel a fost și pentru lista mea. Dar cumva această carte mi-a rămas în minte, chiar mai mult decât mai bine cunoscuta „Marele Gatsby” de același autor.
7. Cella Serghi – Pânza de păianjen
Descoperită printr-o recomandare, Cella Serghi a devenit rapid unul din autorii mei români preferați iar această carte este printre primele recomandari pe care le-aș face dacă vrei să descoperi autori români de calitate și cum arăta România în perioada interbelică.
8. Herman Hesse – Siddhartha
Această carte este pentru mine o carte a auto-descoperirii și auto-cunoașterii. De multe ori căutăm cunoașterea în orice alt loc: o carte, o călătorie, un profesor dar nu în noi înșine. Aceasta este o carte care te poate ajuta să înțelegi și să internalizezi într-un final drumul pe care cu toții trebuie să-l parcurgem în această viață.
9. Nicolae Steinhardt – Jurnalul fericirii
Cred că orice tânăr sub 25 de ani ar trebui să citească această carte. Eu am citit-o prin anul I de facultate, în vacanța de iarnă, când încercam să mă trezesc din înghețul ignoranței și a fost pentru mine cartea care mi-a oferit prima imagine clară despre ce a însemnat comunismul în România. Dincolo de acest subiect, este o carte plină de înțelepciune de la un om mai modest și mai empatic decât îți imaginai că există.
10. Viktor E. Frankl – Omul in cautarea sensului vietii
Zi de zi ne plângem de cât de greu ne este, credem că suntem la capătul puterilor. Dar în momentul în care descoperi viața evreilor din lagărele de concentrare naziste, vei vedea că trăiești aproape într-un paradis față de ei. Și totuși, unii dintre ei, printre care și Viktor Frankl au reușit să rămână optimiști, fericiți, poate chiar mai mult decât asupritorii lor. Aceasta este o carte despre puterea spiritului uman și despre importanța găsirii unui țel în viață.
11. George Orwell – 1984
Am ajuns să-l citesc pe George Orwell pentru că am studiat Științe Politice, dar cred că aceasta este o carte pe care orice om ar trebui să o citească. Dacă vrem să nu mai ajungem vreodată într-o situație similară cu cea din timpul celui de-al doilea Război Mondial și atrocitățile regimurilor dictatoriale de după, e datoria fiecăruia dintre noi să ne informăm.
Deși scrisă acum mai bine de 70 de ani, această carte este, din păcate, la fel de actuală ca atunci. Deși pare o carte de ficțiune, este de fapt o transpunere artistică a modului în care apar și se dezvoltă regimurile totalitare. Dacă ne uităm în jurul nostru, vedem prea multe semnale în acest sens și astăzi.
12. Neagu Djuvara – O scurtă istorie ilustrată a românilor
Mereu am simțit că ceea ce ni se predă în școală despre istoria României și a românilor este puțin romantizat, puțin coafat. Această carte mi-a arătat că exact așa este și cum a fost istoria noastră cu adevărat.
Interesant este că, dacă te uiți la trecut prin prisma informațiilor prezentate de Djuvara (sau alți istorici mai obiectivi), parcă ceea ce se întâmplă în România de astăzi are mult mai mult sens. Cred că ar trebui să mai renunțăm la excepționalismul nostru și să ne vedem locul real în lume, nu de alta, dar doar așa putem progresa și să îmbunătățim acest loc. Orice țară este rezultatul deciziilor liderilor ei, al contextului în care se află și, la urma urmei, al soartei.
13. Sofocle – Oedipus Rex
Am ajuns la această carte pentru că este una din favoritele lui Garcia Marquez și acesta spunea că i-a influențat mult stilul de a povesti. Când am citit-o am înțeles de ce. Cartea prezintă o temă destul de cunoscută, a profeției care se auto-îndeplinește. Când începi să o citești nu pare a fi cine știe ce, până în momentul în care faptele încep să fie dezvăluite și apoi ești ceva de genul „Nuuu, nu poate fi așa!”. Dacă vrei să fii surprins, citește această carte. (Și Laba de maimuță, o altă carte care m-a surprins cum rar mi se întâmplă).
14. Richard Branson – Pierderea virginității
Cred că e important pentru fiecare dintre noi să avem modele în viață. Atunci când vom avea decizii grele de luat, ne vom gândi „ce ar face X?”. După ce am citit această carte, Sir. Richard Branson a devenit un model și o sursă de inspirație pentru mine legat de ce înseamnă să fii antreprenor. De fapt, cumva de la el am preluat și această idee cu provocările.
Pierderea Virginității, alături de următoarea carte, sunt preferatele mele pe tema antreprenoriatului. O auto-biografie a omului care a construit direct sau indirect aproximativ 500 de companii. Dar nu e despre ce a reușit, ci cum a făcut asta: cu zâmbetul pe buze, distrându-se, respectându-și cuvântul.
15. Ben Horowitz – Ce e dificil la lucrurile dificile
De obicei auzim despre antreprenoriat că e o treabă foarte frumoasă, „cool”. Ni se prezintă o imagine a unui bărbat, de obicei tânăr, care trece peste toate obstacolele și creează o companie care schimbă lumea. Mai rar o carte care să vorbească și despre adevăratele provocări ale acestei „cariere”, despre deciziile cu adevărat grele, care te fac să vomiți la ora 2 noaptea.
Dacă ar fi să recomand o carte de antreprenoriat, aceasta ar fi. Te va ajuta să înțelegi cu adevărat ce înseamnă antreprenoriatul și îți va da câteva principii de acțiune pentru momentele dificile prin care cu siguranță vei trece. Aceasta este o carte despre lucrurile care nu merg „ca la carte”.
16. Simon Sinek – Liderii mananca ultimii
Ambele cărți ale lui Simon m-au influențat la fel de mult, atât aceasta cât și „Întreabă-te de ce (Start with why)”. Dar am ales-o pe aceasta pentru că, pe lângă faptul că Start with why poate fi rezumată în 15 minute, aceasta m-a ajutat să înțeleg cu adevărat ce înseamnă leadershipul. Am înțeles de ce oameni buni în sinea lor, care conduc o organizație, ajung să dea afară mii de oameni doar pentru a atinge niște obiective de profitabilitate.
Această carte m-a ajutat să înțeleg ce fel de lider vreau să fiu.
17. Stephen R. Covey – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace
Mereu am fost obsedat de productivitate, de a face mai mult cu timpul pe care îl am la dispoziție. În timpul facultății, când mergeam la sală, am ajuns să-mi modific drumul obișnuit pentru că, pe unul nou, puteam ajunge cu vreo 30 de secunde mai devreme. Vorbim de un drum total de 5 minute aici.
Iar această carte înglobează practic 80% din tot ce poți citit despre productivitate. Dincolo de tactici, se concentrează pe principiile care contează cu adevărat și are o abordare completă, include și aspecte ce țin de noi ca ființe umane. Se concentrează pe „ce” și „de ce”, nu pe „cum”.
18. Timothy Ferriss – Suita 4 Hour (Workweek, Body, Chef – în această ordine)
Da, știu trișez puțin, dar toate cărțile lui Tim Ferriss mi se par extraordinare. Dacă ar fi să aleg doar una, ar fi 4 Hour Workweek, dar și 4 Hour Body m-a ajutat enorm să înțeleg cum funcționează corpul nostru iar primele capitole din 4 hour chef sunt de fapt despre învățare rapidă (pe care am abordat-o și aici).
Dincolo de tacticile din 4 Hour Workweek, care poate vor deveni învechite, sau nu se aplică în totalitate la noi, cărțile lui Tim Ferriss sunt de fapt despre un mod de gândire.
19. Timothy Ferriss – Tools of titans
Această carte de la Tim Ferriss a trebuit să o pun separat pentru că pur și simplu este un izvor de înțelepciune. Pardon, un fluviu. Practic, această carte adună într-un singur loc cele mai importante lecții despre sănătate, viața profesională și mod de gândire de la toți oamenii pe care i-a intervievat Tim Ferriss în cariera sa.
În ultimii ani, când deja am adunat zeci de cărți citite, informațiile au început să se repete și puține din cărțile recente le recomand mai departe. Dar aceasta este clar una dintre ele.
20. Greg McKeown – Esențialismul
Mereu am fost un adept al „ține-o simplu”. Dar această carte m-a ajutat să înțeleg cu adevărat care sunt beneficiile unui stil de viață minimalist.
Mereu ne aglomerăm viața și casa cu tot felul de lucruri, care de fapt nu au nici o importanță, dar care ne consumă energia și atenția. Oamenii mă întreabă mereu „Toma, de ce ești așa de fericit și pozitiv?”. Adevărul este că mi-am dat seama că sunt puține lucruri care contează, iar această carte a contribuit mult pentru acest lucru.
21. Salim Ismail – Exponential Organizations
De ce să faci ceva „ok” când poți face ceva grozav, ceva care să schimbe lumea? Această carte despre antreprenoriat vorbește despre organizațiile precum Google sau TED care schimbă lumea și deconstruiește caracteristicile care ajută aceste companii să aibă un impact atât de mare la nivel global.
Dacă și tu vrei să schimbi/cucerești lumea, această carte este pentru tine 😉
22. Shane Snow – Scurtături inteligente (Smartcuts)
De obicei credem că sunt două moduri de a obține ceva: fie facem ca restul lumii, dar asta durează mult, fie „tăiem colțuri”, dar încălcăm principii. Ei bine, există și o a treia modalitate, una în care gândești diferit, gândești ca un hacker, dar ești corect.
Acum că mă uit înapoi, această carte a fost cea care mi-a dovedit o dată și pentru totdeauna faptul că „gândește diferit” funcționează și m-a ajutat să înțeleg cum să fac asta.
23. Robert Cialdini – Psihologia persuasiunii
Credem despre noi, oamenii, că suntem ființe raționale. La urma urmei, asta ne face diferiți de animale, nu? Ei bine, mai gândește-te. Dincolo de a fi o carte despre psihologie, marketing sau business, această carte este foarte utilă pentru a înțelege cum acționăm de fapt și ce ne influențează.
Dacă vrei să nu mai fii ușor manipulat, înțelegând lucrurile care ne fac să acționăm vei putea să te protejezi de cei care se pot folosi de scurtăturile noastre mentale pentru a ne face să trecem la acțiune. Crede-mă, într-un final, noi oamenii suntem predictibil iraționali.
24. Dale Carnegie – Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent
Foarte des, mai ales în business, există ideea că pentru a obține ceea ce vrei trebuie să fii rău, trebuie să fii autoritar. Această carte, una din cele mai bine vândute din toate timpurile, spune exact invers: fii uman, fii autentic, fii vulnerabil și vei obține lucruri frumoase.
Dincolo de a trebui să călcăm peste alții pentru a obține ce vrem noi, această carte arată că ridicându-i și ajutându-i pe alții vei ajunge și tu mai sus și vei reuși mai multe.
25. Mihaly Csikszentmihalyi – Flow: The Psychology of Optimal Experience
Știi momentele acelea când faci ceva și parcă nici nu simți cum trece timpul? Când toate îți reușesc, aparent fără efort? Ei bine, aceasta este starea de flow, starea de performanță optimă.
Această carte m-a ajutat să înțeleg mai bine ce înseamnă această stare, cum putem să o accesăm mai des și, cel mai important, cum ne putem simți mai fericiți și împliniți la locul de muncă. Nici măcar nu trebuie să o citești pe toată. Primele 3-4 capitole sunt de ajuns.
––––––––
Ce mai voiam să menționez e faptul că sunt muuulte cărți sau autori care mi-au plăcut foarte mult dar care nu au intrat pe listă. Unele clasice, altele mai noi, unele de business, altele ficțiune. Ce să-i faci, la 80 de ani va fi mai ușor să fac lista.
De asemenea, am realizat că au mai fost cărți care la momentul respectiv m-au ajutat, Dezvoltă liderul din tine – John Maxwell de exemplu, dar acum le văd ca nefiind chiar atât de profunde totuși. De aceea nu au intrat pe listă.
Sunt curios, câte din aceste cărți sunt noi pentru tine?