Mi-am scris pentru prima dată obiectivele în viață la vârsta de 24 de ani.
Unul dintre ele, care care mi se părea imposibil, dar l-am pus așa, ca motivație a fost : „Să valorez 1 milion de euro până la vârsta de 30 de ani”.
L-am atins cu 7 luni înainte de termenul limită.
Să clarificăm, asta nu înseamnă că am 1.000.000€ în bancă. Tot ce am acolo e salariul lunar care îmi vine de la compania pe care am pornit-o și economii pentru 3 luni.
De fapt, pățesc des să mă împrumut de la prietenă pentru ieșit în oraș sau cheltuieli curente. 🙂
Dar, ținând cont de o ofertă recentă pe care am primit-o pentru o parte dintre acțiunile SMARTERS, pe hârtie atât valorează toate activele pe care le am și acțiunile în companiile și proiectele în care sunt implicat. Dacă aș vinde tot, aș obține cel puțin această sumă și cash.
Cum a ajuns cineva dintr-un oraș micuț, ce-și petrecea toate verile la țară muncind în câmp și care acum câțiva ani abia își permitea să iasă la o bere cu prietenii, să valoreze atât?
Sunt câteva lucruri pe care le-am învățat și care cred că sunt utile și pentru alții care vor să-și construiască o viață mai bogată, orice ar însemna asta pentru fiecare.
1. Nimeni nu reușește chiar de unul singur
Spun asta pentru că mulți trăiesc cu această presiune de a nu cere ajutor, de a încerca să nu depindă de nimeni, să facă totul de unii singuri.
Eu cel puțin așa credeam că trebuie să fie.
Poate sună bine poveștile și articolele de genul „a plecat de jos și a reușit fără ajutorul nimănui”.
Dar adevărul e că nimeni nu poate face nimic de unul singur în lumea asta.
Și nu mă refer la a avea nevoie de rude în poziții bune sau de a te trezi cu vreo moștenire.
Cred cu tărie că în viață ai nevoie de ajutorul altor oameni și e ok să-l ceri.
Uneori asta înseamnă un sfat bun, alteori să împarți munca cu altcineva.
De la alții poate te împrumuți când îți e greu, alții poate doar îți recomandă o carte sau te pun în contact cu o altă persoană care îți schimbă complet viața.
Oricare ar fi cazul, avem nevoie de alți oameni în jurul nostru.
De exemplu, când am pus bazele SMARTERS am pornit cu ajutorul unei finanțări din fonduri publice.
Fiind fonduri europene și vorbind de anul 2015, bineînțeles că banii au întârziat.
Parțial mă așteptam la asta, așa că nu am început prea repede cheltuielile.
Însă nu mă așteptam să întârzie chiar atât, așa că am început munca și am angajat 2 persoane, conform planului de afaceri.
Doar că banii tot nu veneau.
Nu o să uit niciodată, la un moment dat mai aveam doar 5 lei în buzunar.
Salvarea a venit de la un fost coleg dintr-un ONG care știa că am aparat foto și m-a recomandat să fac niște poze la un training – cei 50 de lei primiți au fost bugetul pentru 1 săptămână, până la următoarea sesiune de poze.
Țin minte, vreo 2-3 săptămâni am mâncat doar năut. Dintr-un anumit motiv aveam cumpărat mai mult, așa că l-am gătit în toate modurile posibile și imposibile.
Revenind – chiar dacă acea finanțare a întârziat, și 90% din ea am irosit-o, (dar asta e o altă poveste), m-a ajutat totuși să pornesc, să fac primii pași.
În plus, în acea perioadă am apelat la părinți și sora mea care m-au ajutat cu câteva sute de euro ca să pot plăti salariile și taxele.
Dacă nu era acea finanțare, dacă nu era ajutorul familiei la început, poate astăzi nu scriam aceste rânduri.
Și acum sunt înconjurat zi de zi de oameni grozavi, care mă inspiră. Fără ei nu aș fi realizat nici 10% din ce am reușit.
2. Mereu respectă-ți cuvântul, indiferent de ce presupune asta sau de cât de greu îți este să o faci
Mă mai tachinează colegii că multe dintre conturile noastre pot fi ușor hackuite pentru că pun cuvântul „integritate” peste tot, inclusiv în parole.
Dar fac asta pentru a-mi aminti în primul rând mie, apoi lor, cât de important e să facem ceea ce am spus că vom face, să ne respectăm cuvântul.
Efectiv nu cred că e un alt sfat mai important în acest articol. Dacă e să ții minte un singur lucru după ce-l citești e acesta: mereu respectă-ți cuvântul.
Seriozitatea îți va aduce enorm de multe beneficii.
Dintre primii clienți, cred că 80% au venit din recomandări.
Deși abia pornisem agenția și nu dovedisem vreo expertiză în marketing, aveam oameni cu care am interacționat prin ONG-uri sau alte proiecte în care am fost implicat în timpul studenției și care mă țineau minte ca fiind serios (sper!).
Când au văzut pe Facebook că am început să fac marketing, probabil s-au simțit confortabili să mă recomande când auzeau pe cineva că întreabă de o persoană pe marketing.
Așa am ajuns să lucrăm cu cel mai mare incubator pentru companii IT&C din România la momentul respectiv, proiect care ne-a adus legitimitate și încredere în fața altor parteneri.
Tot prin recomandări am ajuns să lucrăm și cu o firmă care atunci intra pe piața de energie regenerabilă unde, pentru că ne-am respectat cuvântul, am transformat o colaborare mică într-un proiect complet de creare site ce ne-a adus venituri extra și o gură de aer de care aveam nevoie… ermm, ca de aer.
Vor fi multe momente când îți va fi greu, când vei vrea să te prefaci că ai uitat ce ai promis. Să spui că nu se mai poate.
Dar uitându-mă la sutele sau chiar miile de antreprenori cu care am interacționat în acești ani, puțini mai sunt pe piață dintre cei care promiteau dar nu făceau.
Lumea e mică.
În plus, cei care sunt acolo unde vrei tu să ajungi, prețuiesc integritatea mai mult decât orice și simt de la 1 kilometru dacă de cineva sunt doar cuvintele sau chiar e o persoană pe care te poți baza.
Respectă-ți cuvântul și vei fi recompensat pe termen mediu și lung – chiar dacă uneori va fi greu să o faci sau vei pierde bani ori timp fiindcă tu ai făcut-o și alții nu.
3. Nu contează ce știi sau cât de bun ești, ci doar cum îi poți ajuta pe alții
Aceasta va fi probabil o lecție greu de digerat pentru mulți. Și poate e contraintuitivă.
Dar ideea e că valoarea muncii noastre nu e dată de noi, ci de ceilalți.
Sigur, noi putem cere 1.000.000€ pentru o discuție de 5 minute cu noi, dar dacă nimeni nu va da acea sumă… să zicem că acea valoare rămâne teoretică.
Scriu aceste rânduri pentru că am văzut multe persoane inteligente care sunt frustrate că ceilalți nu le înțeleg și apreciază valoarea.
Îmi pare rău, dar problema e la tine. Fie nu comunici bine ce ai de oferit, fie nu ai ceva ce ceilalți prețuiesc.
De exemplu, faptul că tu ai 2 facultăți nu înseamnă nimic.
Și dacă ai fost șef de promoție, de ce ar trebui să te plătesc eu pentru ce știi, atât timp cât acele cunoștințe nu au nicio relevanță pentru ce am eu nevoie?
Nu spun că studiile universitare sunt inutile, sau că înseamnă că nu ai valoare ca om. Am iubit studenția și am fost șef de promoție de două ori.
Ce vreau să spun e că valoarea e în ochii celui care plătește, indiferent ce ar însemna acest „plătesc”.
Deci dacă vrei să ai succes, începe prin a te raporta la alții și cum îi poți ajuta pe ei. La cum le poți face viața mai bună, la cum îi poți ajuta să-și rezolve anumite provocări.
Când începi să-ți dezvolți cunoștințe și competențe de care alții au nevoie și pe care le apreciază, totul se va schimba. Te vei transforma, dintr-o comoditate în ceva extrem de prețios.
De exemplu, anul 2020 a fost unul foarte greu pentru multe afaceri. La SMARTERS ne-am dublat cifra de afaceri și puteam mult mai mult dacă eram eu mai bun la management.
Cred că un lucru care ne-a ajutat să nu pierdem clienți când majoritatea companiilor au tăiat bugetele de marketing a fost faptul că oferim ceva prețios: vânzări mai mari.
La SMARTERS nu „te facem mai cunoscut” sau „îți promovăm afacerea”. Noi vindem vânzări mai mari. Scopul nostru e să faci de minim 5-10x mai mulți bani decât ne dai nouă.
E ceva destul de valoros care ne-a scos din lista de cheltuieli și ne-a dus în cea de investiții sau de „esențial”.
Gândește-te la cum poți deveni util sau chiar esențial pentru alții și vei fi plătit și răsplătit pentru asta.
4. Concentrează-te pe ce poți controla
Poate viața pare grea și complicată, dar poate fi simplă și frumoasă.
Cei care mă cunosc m-ar defini ca o persoană optimistă, energică și mai mereu cu zâmbetul pe buze.
Pot atribui ca sursă a acestor caracteristici faptul că nu mă preocup de lucrurile pe care nu le pot controla.
Plouă afară? Să plouă.
Pleacă un coleg? Să sperăm că îi e mai bine.
Am șters din greșeală tot site-ul și nu e recuperabil? Ce să și faci…
Cred că Stephen Covey este cel de la care am preluat această analogie:
Toate lucrurile din jurul nostru pot fi împărțite în 3 categorii:
- Ce controlăm.
- Ce putem influența.
- Ce nu putem influența.
Am scris mai multe despre asta aici.
Secretul fericirii, și aparent al succesului, este să te concentrezi pe primul cerc și dacă e posibil pe al doilea.
Fă ce poți să faci și vezi dacă poți influența lucrurile aflate în sfera ta de influență.
Restul, doar ridică în umeri și spune „Ce să și faci?”.
Aparent asta e de ajuns ca să ai un impact enorm.
Nu știu dacă am fost mereu așa sau dacă am învățat asta studiind stoicismul. Dar nu îți pot recomanda destul de mult să studiezi această filosofie. O consider un fel de sistem de operară pentru viață (un fel de Windows pentru noi, oamenii).
Una dintre ideile de bază din stoicism este că ar trebui să te concentrezi doar pe ce poți controla.
Și știi ce?
Este un singur lucru pe care cu toții îl putem controla și care depinde doar de noi: mintea noastră.
E singurul lucru asupra căruia avem control complet.
Lucrurile materiale ne pot fi luate.
Chiar și corpul ne poate fi luat.
Dar nu ce gândim.
În momentul în care înțelegi asta și apoi te uiți la lume prin această prismă, totul devine mai ușor.
Dincolo de minte, am văzut că dacă mă detașez de lucrurile care se întâmplă în jurul meu și care nu depind de bine, și mă concentrez pe ce pot face, indiferent de situație, aceasta tinde să devină mai bune.
5. Menține standardele ridicate și nu te mulțumi cu puțin
Inițial am crezut că asta se aplică doar în antreprenoriat – că e responsabilitatea unui antreprenor să mențină standardele ridicate.
Dar, îmi dau seama acum uitându-mă în general la viața mea, una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat a fost să nu mă mulțumesc cu puțin.
Obiectivele personale au fost destul de mari încât să mă motiveze.
Viziunea pentru SMARTERS la fel.
Am criterii foarte riguroase pentru oamenii cu care îmi petrec timpul.
Cred că faptul că am reușit ce am reușit profesional se datorează echilibrului din celelalte arii ale vieții mele.
Nu cred că poți reuși să construiești o viață bogată dacă atunci când ajungi acasă ai o grămadă de certuri și probleme sau dacă nu te îngrijești de propriul corp sau propria minte.
De exemplu, până la actuala relație, nu am avut nici una mai lungă de 3 luni. Nu pentru că nu am întâlnit și alte fete minunate înainte, ci pur și simplu pentru că mi-am dat seama că nu e ACEA relație.
Nu am avut (din fericire) nici o relație rea. Dar cred că acum am o iubită minunată (probabil perfectă pentru mine) datorită faptului că nu m-am mulțumit cu „ok” sau „bine” înainte.
Dacă lași lucruri mediocre să iasă din mâna ta, asta vei primi în schimb.
Dacă ai relații cu oameni mediocri, va fi greu să urci unde vrei să ajungi.
E fucking viața ta – tu menții standardele, tu alegi ce e acceptabil și ce nu.
6. Crești, căci altfel…
Poate te gândești:
Păi dacă mă mulțumesc doar cu ce e mai bun, nu va fi nimic și nimeni în jurul meu.
Cel mai probabil da, dacă nu ești tu primul cel care investește în el. Pentru că nici ceilalți oameni ambițioși nu se vor mulțumi cu puțin. 🙂
Cum spuneam și la punctul 3, contează să îi poți ajuta pe alții.
Tu trebuie să urci singur la nivelul la care vrei să fie viața ta. Abia apoi poți pune pretenții.
Îmi pare rău că sună așa clișeic, dar e adevărat.
În viață dăm, apoi putem cere. Asta cred și cel puțin pentru mine asta a funcționat.
Deci ce trebuie să faci?
Învățarea, creșterea personală, trebuie să fie parte din „fișa postului”, din ce ai tu de făcut ca om.
Mă întreba cineva recent cum îmi fac timp pentru a învăța. Tocmai asta e, îți faci timp, nu o faci când ai timp.
De fapt, nici nu o percep ca pe ceva pentru care îmi fac timp – acesta e modul meu default, să învăț, să cresc. Altele îmi iau timp de aici.
Un semn al faptului că ești pe drumul cel bun și că ești în creștere este când te uiți în urmă și îți e puțin rușine de tine cel/cea de acum 1 an.
Când te vei uita la ce gândeai, credeai, la cum făceai anumite lucruri, și ți se vor părea de râs, atunci știi că ești într-o creștere accelerată și te îndrepți spre succes.
7. Succesul vine după muncă
Ca să-l parafrazez pe Harvey Specter din serialul „Costume”, succesul nu vine înaintea muncii nici măcar în dicționar.
Nu spun că nu se poate, dar eu cel puțin n-am întâlnit până acum un om care să construiască o viață bogată fără să muncească.
În cel mai bun caz, munca a însemnat investiția în propria educație pentru a putea lua mai apoi decizii profitabile. Sau să aibă o competență pe care alți o vedeau ca valoroasă și pentru care erau dispuși să plătească mult.
Dacă vei fi atent/ă vei vedea că de fiecare dată când cineva îți va promite că poți obține foarte ușor un lucru, cel mai probabil urmează să-ți vândă ceva. Crede-mă, sunt marketer, știu asta 🙂
Nu spun că trebuie să-ți sacrifici alte arii ale vieții sau să muncești 24/24.
Dar așteaptă-te să depui efort. Multișor.
De aceea e atât de important e să faci ceva ce-ți place, sau ce te împlinește. Se va simți mult mai puțin ca muncă, ce trebuie să faci.
Bonus: Scrie-ți obiectivele
Eh, doar nu credeai că o omit chiar pe asta 🙂
Ideea e că se întâmplă un lucru aproape magic în momentul în care petrecem timp să ne gândim tare la ce vrem și apoi punem acele lucruri în scris și într-un loc vizibil.
Spun „aproape magic” nu pentru că universul va complota să ne îndeplinească obiectivele.
Ci pentru că așa funcționează creierul nostru.
N-ai pățit vreodată să-ți cumperi un lucru nou și după aceea să vezi pe stradă alți oameni care îl au sau alte lucruri legate de acesta?
Exact despre asta e vorba:
Nu vedem cu ochii, ci cu creierul. La propriu, ochii noștri văd în 2D, e creierul cel care adaugă profunzime și face totul frumos și 3D 😮
Mă rog, pe lângă această funcție, un rol important al creierului este cel de filtrare.
Fiind expus la atâția stimuli și informație, acesta trebuie să filtreze din toată informația din mediul înconjurător și să aleagă doar ce e relevant pentru noi.
De aceea, dacă depunem efort pentru anumite lucruri, dacă ne sunt aproape de conștient, ne vor sări mai des în ochi lucruri care au legătură cu acestea.
În momentul în care îți scrii obiectivele și le vezi zilnic, oportunitățile care au legătură cu ele îți vor „sări” în ochi.
Fiind cu gândul acolo, involuntar vei face mai multe acțiuni în acea direcție.
Și ce să vezi: direcție + muncă = rezultate. Mama lui de univers cum ne „surprinde” :))
–-
Sper că ai găsit acest articol util.
Poate unele lucruri nu prea par că au legătură, dar când am stat și m-am gândit la „ce e important pentru mine și pare că are un impact pozitiv asupra vieții mele” acestea au ieșit.
Acestea sunt câteva principii și idei la care țin, pe care le pun în practică și care par să mă ajute.
Încearcă-le și tu și vezi ce se întâmplă.
Spor în toate și o viață faină!
Toma
P.S. Pentru că mă aștept la întrebări de la mulți dintre voi – nu, nu am vândut nici o parte din acțiunile SMARTERS, nu încă cel puțin.