În fiecare an citesc echivalentul a 54 de cărți. Astea înseamnă că parcurg în medie o carte pe săptămână.
Spun „echivalentul” pentru că deși până acum vreo 2 ani citeam acest număr de cărți mi-am dat seama că multe dintre lucrurile care mă interesează nu sunt doar în cărți ci și în articole, ebook-uri, newslettere și altele de genul. Așa că am mai diversificat.
Nu zic asta ca să mă laud (bine, poate doar puțin), dar cred cu tărie că fiecare dintre noi are destul timp pentru a ajunge la același număr.
Cred că majoritatea își doresc să citească mai mult. Ei bine, secretul e să nu te gândești la citit ca la o chestie prețioasă, căreia trebuie să îi aloci un timp special, când planetele se potrivesc. Dacă vei deschide o carte doar atunci când știi că ai mai multe ore disponibile, ei bine, nu vei face asta prea des.
Să fii o persoană citită nu înseamnă să ai o bibliotecă plină sau să tratezi cititul ca pe un lux, ci să-l faci parte din rutina ta zilnică, să fie parte din viața ta de zi cu zi.
Fiecare dintre noi poate și trebuie să citească echivalentul a o carte pe săptămână.
De ce? Când oportunitatea bate la ușă e prea târziu să te pregătești. Reținem mult mai mult decât conștientizăm din cărțile pe care le citim. Peste ani ne întoarcem să recitim o carte care ne-a plăcut, doar ca să ne dăm seama că de fapt am „avut-o” cu noi în tot acest timp, că am pus în practică lecțiile învățate.
În plus, chiar dacă uneori nu poți pune în practică chiar atunci lecțiile învățate, le ai totuși la îndemână pentru viitor. Când ai nevoie de mai multe informații pe un subiect, știi la ce carte să te întorci și unde să le găsești.
Partea bună, nu e greu deloc să citești mai mult. Cu puțină disciplină (și vreo 3-4 trucuri) poți ușor să citești în medie o carte pe săptămână.
Bine, bine Toma. Tu ești grozav, cititul e grozav, dar cum să citesc și eu mai mult?
Uite așa:
1. Nu mai fii romantic
(Dacă nu poți fi de acord cu această idee, mai bine nu mai citi, restul articolului nu te va ajuta cu nimic.)
Uite, știu că pentru 90% dintre cei care sunteți aici cititul e un ritual, un scop în sine.
Știu că preferi să citești o carte în format fizic, să o ții în mână.
Știu că alegerea și începerea unei cărți noi e aproape o ceremonie, care implică atingeri, mirosit, citirea coperților interioare înainte de a începe cu conținutul în sine și altele de genul.
Crede-mă chiar înțeleg. Și mie îmi plac aceste lucruri (de unde crezi că le știu?).
Dar știu și că asta e ceva extra, un bonus. Cititul e un mijloc, nu un scop în sine.
Ce contează cu adevărat e informația dintr-o carte, cuvintele pe care le-a așternut autorul, mesajele și poveștile pe care a vrut să ni le transmită.
De aceea, de acum înainte, nu mai ai voie să spui „eu nu citesc cărți în format electronic” sau „eu prefer cărțile fizice”. Nope, gata, c’est fini! De acum înainte îți vei spune „citesc orice, oricând, oricum”. Acesta e noul tău crez.
Ah și, de acum încolo cititul nu mai e obiceiul acela sacru căruia îi acorzi timp când planetele se adună, când atmosfera e perfectă. Vei citi, în principiu, oricând vei putea.
Mai multe despre asta mai jos. Până atunci însă, înțelege că…
2. E ok să renunți la cărțile care nu îți plac
Surpriză: poți să lași o carte dacă nu îți place!
Îți dau un moment să te reculegi după acest moment…
Am trecut și eu prin asta. Dacă începeam o carte, îmi spuneam că trebuie să o termin, că nu e frumos să o las așa…
Și trăgeam de ea, și mă motivam să continui…
Deși în mod normal aș fi citit o carte de acele dimensiuni într-o săptămână, aceasta îmi lua o lună sau chiar mai mult.
O carte care nu-ți place e exact ca mâncarea aia de care fugeai când erai mic. Stăteai jumătate de oră jucându-te cu lingura în farfurie, și cam degeaba.
Deci, sfatul meu e să renunți la cărțile care nu îți plac.
Asta e, poate nu e cartea potrivită, poate tu nu ești cititorul potrivit sau poate nu e momentul potrivit. Sau poate doar e o carte de rahat, sunt multe și d-astea.
Dacă citești cărți care îți plac, citești mai mult și mai repede.
3. Citește mai multe cărți în același timp
O tactică învățată întâmplător e să citești mai multe cărți în același timp. Am descoperit-o când trebuia să citesc niște cărți mai grele pentru facultate și încercam să procrastinez citind altele care îmi plăceau.
Spre surprinderea mea, când am făcut asta, am citit și cartea „grea” mai repede, dar am și reținut mai mult din ambele.
Aparent există și studii care susțin asta.
Această tactică funcționează cel mai bine când fie combini cititul unei cărți grele cu una mai ușoară (eg. ce vor femeile și fizică cuantică) sau cărți pe teme diferite.
Știi ce? Nu mă crede pe cuvânt, încearcă!
4. Folosește la maximum timpii morți
Un alt beneficiu al renunțării la romantism (punctul 1) e faptul că acum te poți folosi la maximum de timpii morți.
În cazul meu de exemplu, un procent semnificativ din citit îl fac în timp ce călătoresc (pe tren, avion), când am o pauză scurtă înainte de o întâlnire, când stau la cozi etc.
Ar fi mult, mult mai greu să citesc în aceste momente dacă ar trebui să car după mine 25 de cărți (câte am pe tabletă momentan), sau dacă aș defini cititul „adevărat” ca fiind doar dintr-o carte fizică. Dar în timp ce stai la coadă la ANAF poți citi liniștit 2-3.000 de cuvinte dacă scoți telefonul și parcurgi un e-book sau newsletter-ele restante.
Dacă te plângi că nu ai timp să citești, gândește-te la momentele când pur și simplu aștepți (sau la timpul petrecut pe Facebook) și vei găsi o mulțime de portițe pentru a mai parcurge câteva pagini. În acești timpi scurți merg de minune cărțile „ușoare” despre care vorbeam la punctul anterior.
5. Ține o evidență cu ceea ce citești
Unul dintre cele mai importante lucruri care mă ajută să citesc o carte pe săptămână sunt obiectivele de citit de pe Goodreads. Goodreads e o platformă unde găsești review-uri, primești recomandări pornind de la cărțile pe care le-ai citit și, important pentru noi, poți să-ți setezi un obiectiv de cărți pe care vrei să le citești în acest an.
E amuzant cum funcționează mintea noastră dar în momentul în care vezi că ești cu 2 cărți în urma ritmului de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivul găsești foarte multe portițe pentru a citi mai mult 😛
Când ni se dă o țintă clară, facem pe dracu-n patru să o atingem. De ce să nu folosim asta în avantajul nostru?
Poți folosi chiar Goodreads pentru a ține evidența sau poți începe o listă în Google Drive, nu contează. Important e să știi clar cât ai citit anul acesta.
În plus, îți recomand să începi o listă cu ce vrei să citești. Dacă nu îți dorești să ajungi în situația în care, neavând ce să citești, iei o carte aleatorie și ajunge să fie una dintre cele despre care vorbeam la punctul doi, fă-ți o listă cu ce vrei să citești (d-alea de nu îți plac, dacă te întrebai despre ce naiba vorbeam la punctul doi).
Organizează lista pe diferite teme/domenii pentru a le putea combina mai bine.
6. E ok să trișezi
Imaginează-ți că sunt lângă tine, îți pun mâna pe umăr și spun „E ok, suntem oameni”.
Când situația e shitty de tot, când sunt cu multe cărți în urmă, și eu trișez. Adică citesc cărți scurte/foarte ușoare, pe care știu că le voi termina repede, doar pentru a mai putea adăuga una la lista de „citite”.
E ok, am făcut-o și n-a murit nimeni. Îți recomand și ție același lucru. Dacă ești în urmă sau dacă ai nevoie de ceva să „pornești”, să reintri în ritm, poți citi o carte scurtă sau una ușoară doar pentru doza de dopamină care să-ți dea energia de care ai nevoie.
7. Fă cititul o rutină și ține-te de ea
Ca de obicei, am lăsat ce e mai bun pentru final. Secretul secretelor, ceea ce unește toate ideile de mai sus e faptul că cititul trebuie să devine o parte din viața de zi cu zi, o rutină, o normalitate.
Dacă vrei să citești mai mult, dacă vrei să citești o carte pe săptămână, citește în timp ce îți bei cafeaua, citește când ești plictisit(ă), citește oricând și oriunde. Mai închide Facebook-ul și, vorba celor de la Paraziții, citește o carte.
Gândește-de la cum arată în mod normal o săptămână din viața ta și alocă-ți timp pentru citit. Nici măcar nu trebuie mult. În medie, o carte are 250 de pagini. Dacă citești 35 de pagini pe zi citești o carte pe săptămână 😉
Dacă mai adaugi și timpii morți, dacă mai scazi din timpul petrecut pe rețelele sociale (măcar în weekend), cititul va deveni o parte integrantă și normală din viața ta.
Și așa, dragul meu/draga mea, citești o carte pe săptămână fără să te chinui, fără să citești în mod superficial și fără să renunți la lucruri importante pentru tine.
Pe lângă ideile de mai sus, aș mai vrea să menționez că e important să pui în practică ceea ce citești. Cititul e util în măsura în care ne îmbunătățește viața. Deși unele cărți au doar rol de distracție, fiecare are un „de ce” mai mare. Ajut-o să-și îndeplinească menirea ^_^
Cu drag,
Toma
P.S. Nu uita, dacă ți-a plăcut articolul cel mai probabil le va plăcea și prietenilor tăi. Dar nu putem ști dacă nu îl distribui, nu? 😛