Mereu am crezut că a te plânge este unul din cele mai inutile lucruri pe care le poți face.
Nu doar că nu te ajută cu nimic sau te face să te enervezi și mai tare, dar momentul în care spui că ceva nu a mers pentru că X, Y sau Z (înlocuiește cu o cauză externă), de fapt te deposedezi pe tine însuți de abilitatea de a face ceva, de a schimba ceva, de a interveni.
Dacă ne uităm atent, vom găsi zilnic exemple de situații în care fie lăsăm lucruri mici să ne strice ziua sau, în loc să facem ceva pentru a schimba lucrurile care ne deranjează, pur și simplu ne plângem și așteptăm „să se schimbe”.
Este de mult dovedit: cuvintele pe care le folosim ne determină modul în care gândim și deciziile pe care le luăm. Cu cât ne alegem mai bine cuvintele cu atât de vom îmbunătăți gândirea. Nu poți planta buruieni și să te aștepți să crească trandafiri.
De aceea, de mult timp încerc să mă plâng mai puțin și să fac mai mult. Încerc să fiu mai atent, să „îmi prind gândurile” când încep să sune ca o plângere și să le îndrept spre a găsi o soluție.
Doar că nah, e greu, oamenii sunt dificili, viața e grea, lucrurile nu merg cum vrem noi etc. Cu alte cuvinte, tot îmi scapă scuze 😛
Așa că am zis să duc lucrurile la nivelul următor, de unde și provocarea: timp de 7 zile, nu am voie să mă plâng deloc. Dacă reușesc, îmi voi oferi o recompensă. Dacă ajung să mă plâng undeva pe drum, o iau de la capăt cu numărătoarea.
Intră în scenă provocarea
Pentru că știu că e mai ușor să respecți un angajament dacă mai multe persoane sunt implicate, am zis să lansez și să extind această provocare și către voi, prietenii și cunoștințele mele. Cei dintre voi care vor să scape de acest obicei dăunător și să-l înlocuiască cu ceva productiv.
Ce vom face mai exact?
Ideea e simplă, cum am spus și mai sus. Trebuie să reușești 7 zile consecutive să nu te plângi de nimic. Dacă te plângi, o iei de la capăt. Dacă reușești, te vei recompensa.
Pentru a ține minte provocarea, să fim mai conștienți și să ne prindem înainte de a ne plânge, vom purta un simbol, o brățară probabil, care să ne reamintească de aceste lucruri. Dacă ne-am plâns, am mutat brățara pe cealaltă mână. Scopul este să o ținem 7 zile pe aceeași mână. Ușor, nu? 🙂
Edit: 8 persoane au răspuns provocării și am avut cu toții o experiență grozavă făcând acest experiment. Aici poți vedea cum a fost experiența mea.
Ce înseamnă a te plânge?
Pentru a fi lucrurile clare, trebuie să definim termenii.
„A te plânge” înseamnă să descrii un eveniment sau o persoană într-un mod negativ, fără a propune și o soluție.
„Ședința cu colegii a fost nașpa”.
„Ieșirea asta cu prietenii a fost plictisitoare”.
„Clientul acesta nu înțelege nimic”.
„Șeful nu mă înțelege deloc, muncesc degeaba”.
„Ce m-a enervat chelnerul acesta”.
„Computerul se mișcă așa încet, la naiba cu el!”
Și lista poate continua. Nu ai voie să spui de nimic că e „nașpa”.
Bineînțeles, nu totul e roz în viața noastră, dar nu avem voie să ne plângem. Cel puțin nu fără a veni și cu o soluție.
De exemplu: „Ce neprietenos a fost chelnerul acela, și a mai încurcat și comanda. Probabil a avut o zi grea sau un client s-a purtat urât cu el mai devreme. Hai să fac o glumă data viitoare când vine pe la noi”.
Sau „A fost așa inutilă ședința de azi dimineață de la lucru. Voi propune șefului fie să avem o listă de discuții de care să ne ținem, sau să facem întâlnirea mai rar pentru că și așa nu avem multe de discutat, dar pierdem timp stând unii după ceilalți”.
Et voila! Nu mai ești victimă a ceea ce ți se întâmplă în jur, ci ești proactiv și rezolvi problemele.
Dacă ești interesat să faci parte din provocare lasă un comentariu mai jos sau trimite-mi un mesaj pe Facebook. Vom face un chat comun cu cei care acceptă provocarea și vom discuta mai multe detalii acolo.
Sunt curios câte zile ne va lua să reușim 7 zile fără să ne plângem 🙂