Cine nu vrea să aibă succes?
Un lucru pe care l-am observat e că indiferent de modul în care îl definim, cu toții avem ceva în comun: căutăm Calea, Pașii, Drumul Unic spre succes.
Ne uităm la alții care au ajuns unde vrem să fim și noi și încercăm să le deconstruim parcursul, să descoperim care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgem, lucrurile pe care trebuie să le știm, modul în care trebuie să fim.
Ne uităm la Steve Jobs și ne spunem că trebuie să facem produse frumoase chiar și pe interior, perfecte până la ultimul pixel. Ne spunem că dacă vrem să construim ceva cu adevărat mare trebuie să punem presiune pe oameni, să fim autoritari și stricți.
Ne uităm la Elon Musk și ne spunem că trebuie să avem obiective super-mega-giga ambițioase și să muncim 20 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
Ne uităm la Bianca Drăgușanu și ne spunem că trebuie să arătăm bine, să ne „tunăm” corpul și cine știe ce mai gândește fiecare dintre noi despre cum a ajuns unde e acum.
Citim cărți, articole, mergem la seminarii care ne pot arăta „Calea”, cei 7 pași prin care putem ajunge acolo unde ne dorim.
Dar ce nu realizează 99,9% dintre cei care caută drumul spre succes e faptul că nu există o cale spre succes.
Există mai multe, uneori drumurile ducând chiar în direcții opuse!
Chiar cred că dacă ne uităm la parcursul persoanelor care ne inspiră, dacă citim acele cărți și participăm la acele evenimente chiar putem învăța pașii exacți pe care i-au parcurs acele persoane pentru a ajunge unde ne dorim și noi să fim, putem descoperi modul în care au gândit, competențele pe care și le-au dezvoltat.
Dar pentru fiecare Steve Jobs care a construit o companie făcând lucruri frumoase și punând presiune pe oameni există zeci de exemple de oameni care au creat produse urâte și care au avut un stil de leadership total diferit, dar care au construit companii de succes.
Pentru fiecare Elon Musk există persoane care au avut succes din greșeală, lucrând la un hobby patru ore pe zi, după program, neavând un obiectiv mai măreț decât a se distra sau a face ceea ce îi pasionează.
Pentru fiecare Bianca Drăgușanu există zeci de femei scunde, cu un colăcel în jurul taliei dar care au succes comparabil.
Secretul nu prea secret e faptul că pentru orice obiectiv în viață, pentru orice lucru pe care ni-l dorim există mai multe moduri de a-l obține.
Pe unele persoane, un program strict și organizarea fiecărui minut din zi îi ajută să fie productivi. Alții ar înnebuni cu așa ceva și preferă să programeze unul două lucruri și apoi să se adapteze.
Pentru unele persoane un stil de leadership mai autoritar este mai potrivit. Alții obțin rezultate mai bune dacă sunt mai apropiați și calzi cu colegii lor.
Dacă ai descoperit o „cale spre succes” în care nu te regăsești, pe care nu te-ai simți confortabil să pășești, nu-ți face griji. Mai sunt multe altele, unele chiar opuse dar care duc tot acolo.
Deci răspunsul la întrebarea cum să-ți găsești propria cale spre succes este că va trebui să pornești de la ce ai văzut că a funcționat pentru alții, dar să-ți creezi calea ta unică.
Mult spor pe drumul tău,
Toma.
P.S. Apropo, e mai mult un mit faptul că Steve Jobs era un lider rău și autoritar, dar despre asta poate altă dată.
Ți-a plăcut articolul? Probabil le va plăcea și prietenilor tăi, dar nu putem ști dacă nu îl distribui, nu? 😛